IL: Tommi Mäkisen firma takoi miljoonatuloksen Virossa – työntekijämäärä nelinkertaistui

Toyotan rallitiimin pyörittäminen tuo Tommi Mäkisen firmalle Tommi Mäkinen Racingille hulppeat tulot, uutisoi Iltalehti lauantaina.

Virossa sijaitsevan Tommi Mäkinen Racingin liikevaihto oli viime vuonna yli 15 miljoonaa euroa. Liikevoittoa kertyi peräti 8,5 miljoonaa euroa. Liikevaihdosta noin 14,2 miljoonaa euroa oli peräisin Japanista eli käytännössä Toyotalta.

Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli vain puolisen miljoonaa euroa. Tommi Mäkinen Racing Oy on perustettu vuonna 2015. Toyota palasi rallin MM-sarjaan Mäkisen johtamana vuonna 2017.

Toyotan rallitallin eli Toyota Gazoo Racingin logistiikka- ja huoltokeskus valmistui viime vuonna Tallinnan lähelle Viroon. Tallin pääkonttori, tuotekehitys ja testitoiminta ovat yhä Mäkisen kotiseudulla Puuppolassa, Keski-Suomessa.

Vuosikertomuksessa Tommi Mäkinen Racingin työntekijävahvuudeksi ilmoitetaan 24 henkilöä. Yrityksen tavoitteena on kasvattaa työntekijämäärää. Vuotta aiemmin työntekijöitä oli vain kuusi, joten vuodessa määrä on nelinkertaistunut. Tavoitteena on myös kasvattaa edelleen yrityksen liikevaihtoa.

Mäkisen mukaan Viron yrityksen tarkoituksena on vastata tallin huolto- ja varaosatoiminnasta.

Virossa yritys ei joudu maksamaan tuloksestaan lainkaan tuloveroa, jos rahat pidetään kassassa tai investoidaan edelleen. Suomessa osakeyhtiöt pulittavat 20 prosentin tuloveron. Mäkinen myöntää verotuksen vaikuttaneen päätökseen pitää yritystä Virossa.

– Viron yritysverotus on vähän eri näköinen. Siinä on lähinnä ollut budjetinhallinnasta ja tilauksista kyse, minkä takia tulosta on tullut. Meidän varaosamme ovat valtavan kalliita, niin varaosavarastoon menee aika suuri osa kokonaisbudjetista, Mäkinen kertoi Keskisuomalaiselle.

Tehtaan toiminta alkoi kunnolla vuoden alussa huoltorakennusten valmistuttua. Mäkisen mukaan tehdashallit ovat logistisesti hyvässä paikassa.

– Siellä pääsemme pyörillä kulkemaan ja säästämme logistisesti aikaa olematta kuitenkaan liian kaukana täältä. Aivot, tuotekehitys ja kaikki muu tärkein on vielä täällä Jyväskylässä, Mäkinen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

4.8.2019 klo 18:36. Lisätty Tommi Mäkisen kommentit

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.