Jyväskylän MM-reitin suunnittelu iso urakka: ”Nyt alkaa armoton byrokratia”

Kisajärjestäjät tekevät töitä kovalla tohinalla, kun MM-rallin starttiin on aikaa reilut sata päivää.

Jyväskylän MM-rallin reitin suunnittelussa moni asia oli huomioitava ja saatava kokonaisuuden kannalta pelaamaan yhteen.
– Erikoiskokeita ei nosteta kuin taikurin hatusta, vaikka pätkät ovatkin tuttuja. Valintaan vaikuttaa niin moni asia, että kaikkia ei pysty edes kertomaan. Mukana on oltava tietty määrä ek-kilometrejä tietyssä rytmissä, sillä tankkaukset ja huoltovälit määrittelevät reittiä, kun ralliautoissa ei kovin paljon polttoainetta ole. Moni tekijä on otettava huomioon, että kaikki ehditään esimerkiksi nuotittaa, Jyväskylän MM-rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen kertoo sunnittelutyöstä.

Reitti on jo selvillä, mutta tämän vuoden poikkeuksellisen iso urakka ei ole ohi, sillä kisajärjestäjien on keksittävä vielä tapa, jolla keskinopeudet pysyvät uusilla WRC-ohjuksilla FIA:n sallimissa rajoissa.
– Joudutaan tekemään aika paljon jumppaa, että keksitään mahdollisimman urheilullinen ratkaisu, jolla saadaan keksinopeuksia alas, Nuutinen sanoi viitaten vielä määrittelemättömiin hidasteisiin.

Liian kovan keskinopeuden takia Ruotsin MM-rallissa erikoiskoe jouduttiin perumaan, mikä halutaan erikoisratkaisuilla välttää Jyväskylässä.  
– Täällä Suomessa on tunnetusti nopeat erikoiskokeet, niin tämä ajatusmalli tulee vaikuttamaan täällä Jyväskylässä ja muissakin ralleissa.
Kisajärjestäjillä on muutenkin työntäyteinen ohjelmaa, kun MM-rallin alkuun on reilut sata päivää aikaa.
– Nyt alkaa erikoiskokeiden järjestäjät valmistautumaan tekemällä raivauksia ja muita. Meillä alkaa armoton byrokratia, jossa haetaan sulkulupaa ja erilaisia ympäristölupia viranomaisille. Sekin on omanlaisensa projekti.

Isoja yleisömääriä vetävässä tapahtumassa lupien on oltava kunnossa.
– Kyllä tämä varsin byrokraattinen tapahtuma järjestelyiltään on. Pelkästään tuo sulkulupa taitaa olla 150-sivuinen anomus. Se on aika mittava homma.
Paperitöitä siis riittää, mutta Nuutinen kiittelee konkreettisen yhteistyön sujuvuutta.
– Poliisiviranomaisten kanssa käydään läpi, että onko uutta lainsäädäntöä tai ohjeistusta, jota meidän järjestäjinä pitäisi ottaa huomioon. Meillä on hyvä yhteistyö joka suuntaan viranomaisten kanssa, Nuutinen korostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.