Latvala pysyi kärjen kyydissä Chilen MM-rallin avauspätkillä

Toyotan tehdaskuljettaja Jari-Matti Latvala aloitti suomalaisista terävimmin Chilen MM-rallin. Latvala oli rallissa neljäntenä, kun kuljettajat vetäytyivät huoltotauolle kolmen erikoiskokeen jälkeen. Latvala oli jäänyt rallia johtavasta Viron Ott Tänakista 12,9 sekuntia. Kolmatta sijaa pitäneeseen Thierry Neuvilleen Latvalalla oli kirittävää 6,3 sekuntia.

– Tein virheitä, eikä ajaminen ollut sitä mitä halusin. Toivottavasti saan itsestäni enemmän irti iltapäivän lenkillä, Latvala puhisi rallin MM-sarjan promoottorin netin livelähetyksessä kolmannen erikoiskokeen jälkeen, vaikka hän oli jäänyt Neuvillen pätkäpohjista 22 kilometrin mittaisella erikoiskokeella vain 0,2 sekuntia.

Latvala ajoi rallin ensimmäiselle erikoiskokeelle nopeimman ajan ja samaan aikaan avauspätkällä kellot pysäytti myös tallikaveri Kris Meeke, joka oli kolmen pätkän jälkeen yleiskilpailussa viidentenä 15 sekunnin päässä Latvalasta.

– Luulin, että ajoin huonosti aamupäivällä, koska en oikein nähnyt ajaa kunnolla auringon ja kosteuden takia. Sanoinkin Miikalle (kartanlukija Anttila), että johtuuko tämä siitä, että olen tullut vanhaksi, Latvala virnuili puolenpäivän huollossa.

Rallia johtava Tänak ajoi pohja-ajan kilpailun toiselle eriskoiskokeelle. Virolainen jäi ensimmäisellä erikoiskokeella pätkäpohjista 2,9 sekuntia, koska hänen Toyotasta sammui moottori yhdessä mutkassa.

– Pakkohan tässä on olla tyytyväinen, kun johtaa rallia. Kaikki näyttää hyvältä, vaikka menetin aikaa ensimmäisellä erikoiskokeella, Tänak totesi puolenpäivän huollossa.

Ensimmäisenä autona pätkille perjantaina startannut Neuville joutui ajamaan toisen erikoiskokeen siirtymävauhtia, koska pätkä keskeytettiin katsojien huonon käytöksen takia. Kun kaikki muut kuljettajat ajoivat erikoiskokeen normaalisti, antoi tuomaristo Neuvillelle laskennallisen ajan, joka oli 6,6 sekuntia pohjat ajanutta Tänakin aikaa huonompi.

– Hävisin ensimmäisellä erikoiskokeella Tänakille vain 0,7 sekuntia, niin miksi minulle annettin toisella erikoiskokeella 6,6 sekuntia huonompi aika, Neuville murisi päivähuollossa.

Neuvillen ero toisena olevaan Sebastien Ogieriin oli kolmen erikoiskokeen jälkeen ainoastaan 0,5 sekuntia. Tänakin ja Ogierin välinen ero oli 6,1 sekuntia.

– Ei huono aloitus, vaikka kärsin huonosta pidosta ja kehnosta näkyväisyydestä, Ogier sanoi.

Fordin Teemu Suninen ja Citroenin Esapekka Lappi jäivät paljon kärkikuljettajien vauhdista aamun lenkillä. Suninen jatkoi rallia yhdeksänneltä sijalta ja 1.14 minuutin päässä kärjestä.

– En ole oikein pystynyt luottamaan nuotteihin, koska teimme ne sumussa, Suninen selitti vaisua vauhtiaan.

Kymmenentenä olleen Lapin ero Tänakiin oli kasvanut jo 1.40 minuutiksi.

– Olemme aika kaukana kärjestä, enkä oikein tiedä, että minkä takia. Olen ajanut huonosti, ja tälläkin vauhdilla olin ajaa neljä kertaa ulos tieltä, Lappi totesi alistuneena wrc.comille

Skodan R5-autolla kilpaileva Kalle Rovanperä oli kolmen pätkän jälkeen sijalla 12 ja WRC2 Pro -luokassa toisena. Rovanperä oli jäänyt luokkaa johtavasta Norjan Mads Östbergistä 10,9 sekuntia.

– Ei ole oikein ollut luottamusta ajamiseen. Ehkä autoon pitää tehdä jotain muutoksia, jyväskyläläinen arveli.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .