Mäkisen talli luki kotiläksyt ja tähyää mestaruuteen

Toyotan oppivuosi takana, Tänak kirittää Latvalaa ja Lappia.

Toyotan rallitallin oppivuosi on takana, ja Tommi Mäkisen johtama talli tavoittelee torstaina alkavalla rallin MM-sarjan kaudella maailmanmestaruutta.

– Pystymme varmasti ajamaan paljon tasaisemman sesongin, jos olemme osanneet tehdä läksyt oikein ja analysoida viime kauden. En koe mitenkään epärealistisena, että voisimme taistella molemmista mestaruuksista, tallipomo Mäkinen sanoo.

Molemmilla mestaruuksilla Mäkinen tarkoittaa kuljettajien MM-sarjan ykkössijaa ja tallimestaruutta.

Toyota palasi vuosi sitten rallin MM-sarjaan 17 vuoden tauolta. Mäkisen johtama Toyota Gazoo Racing teki vahvan sisääntulon, kun Jari-Matti Latvala ajoi Monte Carlo -rallissa toiseksi ja juhli voittoa heti toisessa kisassa Ruotsissa.

Kauden edetessä Latvalan mestaruusunelmat menivät kuitenkin murskaksi lukuisten teknisten ongelmien vuoksi.

– Viime vuosi on analysoitu huolellisesti. Oppia tuli paljon ja toivotaan, että osaamme käyttää sitä oppia tänä vuonna, ajourallaan neljä maailmanmestaruutta voittanut Mäkinen sanoo.

Tänak tarvitsee aikaa

Toyotan kuljettajakolmikossa tapahtui viime kauden päätteeksi yksi vaihdos, kun virolainen Ott Tänak saapui japanilaisvalmistajan leipiin M-Sport Fordilta. Suomalaisista tallissa jatkavat Latvala ja Esapekka Lappi.

– Jari-Matti on varmasti meillä se vahva lenkki. Tietenkin kaikille kuskeille annetaan sama tuki, mutta kyllä Jari-Matilla on entistä parempi tilaisuus ajaa tittelistä, Mäkinen sanoo.

– Ott tuo varmasti lisää vauhtia meidän tekemiseen. Katsotaan sitten, missä vaiheessa hän pääsee auton kanssa niin sinuiksi, että voi ajaa voitoista. Varmasti ottaa aikansa, kun on ajanut vuosikausia eri autolla. Menestys kuitenkin vaatii sen, että hitsautuu saumattomasti auton kanssa yhteen, Mäkinen linjaa.

Klassikkokisa kauden alkuun

Torstaina alkava Monte Carlo -ralli on yksi kisakalenterin klassikoista. Olot ovat haastavat, kun asfaltti voi olla välillä täysin kuiva, välillä lumen ja jään peitossa.

– Itselleni Monte oli aina helppo kisa. Olenkin yrittänyt pojille sanoa, että sehän on ihan helppo kisa voittaa ja että älkää ottako liikaa paineita, vuosina 1999–2002 Monten valtiaaksi ajanut Mäkinen naureskelee.

– Montea pidetään yhtenä vaikeimmista ralleista, ja toki se sitä myös on. Jokainen tiimi tekee kovasti töitä sen eteen. Toisaalta se on vain yksi ralli kisojen joukossa, eikä siitä voi liikaa ottaa stressiä.

– Voitoista varmasti kilpaillaan useammassa rallissa kuin viime kaudella. Lopullisen iskukyvyn näkee vasta Monte Carlossa lähtöviivalla. Muutkin tiimit ovat varmasti paiskoneet kovasti töitä tauon aikana, Mäkinen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lappi hakee tasaista kautta: "Joka kisassa viiden parhaan joukkoon"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.