Saalistajan rooli kiehtoo maailmanmestaria

Sebastien Ogier uskoo, että Thierry Neuvillen 27 pisteen MM-johto on kurottavissa kiinni loppukauden ralleissa.

Rallikuljettajien viisinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier on poikkeuksellisessa tilanteessa ennen Jyväskylän MM-rallia. Ranskalainen on viime vuosina johtanut kuljettajien MM-sarjaa kauden puolivälissä, mutta nyt hän on kuljettajien pistetilastossa toisena.

Olet 27pistettä sarjaa johtavaa Thierry Neuvillea perässä. Koska kaudesta on jäljellä enää kuusi osakilpailua, niin olisi varmaan hyvä, jos pystyisit voittamaan Jyväskylän MM-rallin?

– Miten niin enää kuusi rallia jäljellä. Minä ajattelen niin, että ralleja on vielä kuusi jäljellä. Pisteitä on paljon jaossa, Ogier huomauttaa

Ogier myös korostaa, että hänen ei suinkaan tarvitse voittaa Jyväskylän MM-rallia voittaakseen maailmanmestaruuden.

– Näyttää siltä, että kamppailu mestaruudesta on kahden kauppa, koska Ott Tänakilla on ollut viime ralleissa ongelmia, Ogier viittaa virolaisen Toyota-kuskin kahteen peräkkäiseen keskeytykseen. Tänak on pudonnut 45 pisteen päähän Ogierista.

– Totta kai yritän saada Suomen MM-rallista mahdollisimman paljon pisteitä, mutta mestaruustaistelussa riittää, että sijoitun Thierryä paremmin, Ogier toteaa.

Neuville lähti samalla taktiikalla Jyväskylän MM-ralliin viime vuonna. Vaikka Neuville keräsi Jyväskylän MM-rallista 11 pistettä enemmän kuin Ogier ja nousi MM-pisteissä ranskalaisen kanssa tasoihin, vei Ogier lopulta mestaruuden 28 pisteen erolla.

– Tämä on minulle uusi tilanne ja olen siitä innoissani, Ogier tuumaa saalistajan roolistaan.

M-Sport Fordin tallipäällikkö Malcolm Wilson uskoo ykköstähtensä kääntävän mestaruustaistelun edukseen.

– Seb ei anna periksi, eikä tallikaan anna periksi. Meidän pitää vaan tehdä työmme sataprosenttisesti hyvin, Wilson totesi MM-sarjan promoottorin haastattelussa.

Ogier testasi Fordin WRC-autoa keskiviikkona Oriveden lähistöllä. Fordin rallitalli M-Sport aikaisti Jyväskylän testejä viikolla, että talli ehtii saada uusia osia Jyväskylän MM-ralliin.

Millä osa-alueella autoa saadaan paremmaksi Jyväskylän MM-ralliin?

– Aerodynamiikkaan liittyvää, Ogier kuittasi.

Ogier on voittanut Jyväskylän MM-rallin kertaalleen vuonna 2013. Kolme kertaa Ogier on sijoittunut toiseksi, mutta kahdella viime kerralla hän on ajanut ulos tieltä.

Viime vuonna Ogier törmäsi rajusti kuuseen Jukojärven erikoiskokeella perjantaina. Kartanlukija Julien Ingrassia loukkaantui ja edessä oli keskeytys.

– Ulosajo johtui hajonneesta jousituksesta. Meillä oli huonoa tuuria, Ogier muistuttaa.

Ogier kolisteli Keski-Suomen kuusia jo rallia edeltävissä testeissä, joten hän varmaan mieluusti unohtaisi koko viime kesän kilpailun.

– Olen jo jättänyt sen taakseni. Molemmat viime vuoden ulosajot johtuivat huonosta tuurista, Ogier korostaa.

Kaikesta huolimatta Ogier kertoo tykkäävänsä Jyväskylän MM-rallista.

– Jyväskylä on ralli, jossa tarvitaan luottamusta itseen ja autoon. Mielestäni vauhtini oli hyvää ja auto oli hyvä viime vuonna, Ogier sanoo ja tarkoittaa, että hän vääntää Jyväskylän MM-rallin voitosta kahden viikon kuluttua alkavassa kilpailussa.

Tänä vuonna Ogierin urakkaa helpottaa hieman se, että hän starttaa toisena reitille. Neuville joutuu auraamaan tietä ja Ogier pääsee hyökkäämään belgialaisen ajolinjoihin.

– Viime vuonna tiet olivat kuivia ja Toyotat olivat vahvoja lähtöpaikan ansiosta. Jos keli on kuiva myös tänä vuonna, niin takaa starttaavalle Jari-Matti Latvalalle siitä on iso etu, Ogier tuumaa.

Latvala on kuljettajien MM-sarjassa vasta yhdeksäntenä ja pääsee reuhaamaan irtohiekasta putsaantuneilla erikoiskokeilla perjantaina.

Ogier on ajanut 130 MM-rallia, voittanut viisi kuljettajien maailmanmestaruutta ja kaikkiaan 43 MM-rallia.

Ralliväki spekuloi, että joko saavutukset riittäisivät 34-vuotiaalle Ogierille, jonka sopimus Fordin rallitallin kanssa päättyy tämän kauden jälkeen.

– Kaikki vaihtoehdot ovat osaltani avoinna. Ykkösvaihtoehto on jatkaa MM-sarjassa, Ogier ilmoittaa.

Citroen on kertonut havittelevansa Ogieria ensi kaudeksi. Hallitseva maailmanmestari kelpaisi myös Toyotalle ja Hyundaille, mutta Ogier on tyytyväinen eloonsa M-Sportilla.

– Ford on juuri nyt mielenkiintoisessa vaiheessa, Ogier tuumaa.

Tehdaskuljettajista vain Toyotan Ott Tänakilla ja Hyundain Andreas Mikkelsenillä on sopimus ensi kaudesta.

Kuljettajien pestuumarkkinoilla mikään ei kuitenkaan liikahda ennen kuin Ogier on tehnyt ratkaisunsa. Jos Ogier jää Fordille, ei tallien kuskikolmikkoihin ole tulossa suuria muutoksia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .