Toyotan juhlat saivat karvaan maun Portugalin MM-rallissa – "Se oli ihan tyhmä juttu mun puolelta"

Ei tullut Tommi Mäkisen johtamalle Toyotan rallitallille kaksoisvoittoa Portugalin MM-rallista, vaan voitto ja seitsemäs sija. Ott Tänak hoiti homman miehekkäästi maaliin asti, mutta sunnuntain erikoiskokeille toisena lähtenyt Kris Meeke oli Toyotan heikoin lenkki. Meeke ajoi ulos viimeisellä erikoiskokeella ja keskeytti.

– Olemme todella pettyneitä. Krisin keskittyminen ei ollut kohdallaan ennen viimeistä erikoiskoetta, Mäkinen valitteli.

Toyotan tuplavoitto oli valunut portugalilaiseen hiekkaan jo edellisellä erikoiskokeella, kun Meeke oli pyörähtänyt ja pudonnut Thierry Neuvillen taakse kolmanneksi. Meeke yritti hyvittää virhettään viimeisellä erikoiskokeella, mutta hyökkäys epäonnistui. Meeke leikkasi mutkan liian ahnaasti ja Toyota lähti käsistä.

– Tiimin kannalta tosi harmittava juttu. Me oltaisiin tarvittu niitä tiimipisteitä, seitsemänneksi sijoittunut Jari-Matti Latvala sanoi.

Portugalin MM-rallin kärkikolmikko kirjoitettiin lopulta seuraavasti: Tänak voitti rallin 15,9 sekunnin erolla ennen Neuvillea. Sebastien Ogier oli kolmas. Kuljettajien MM-sarjassa Ogier säilytti johtopaikan kahden pisteen erolla Tänakiin.

Fordin Teemu Suninen oli paras suomalainen neljännellä sijallaan.

– On hyvä olla tiimin nopein kuljettaja. Täytyisi jatkaa tällä tavalla säännöllisesti ja taistella sijoituksista kolmen parhaan joukossa, Suninen totesi.

WRC2 Pro -luokan yli minuutin erolla voittanut Kalle Rovanperä oli yleiskilpailun kuudes. Se on jyväskyläläisen uran paras sijoitus MM-rallissa.

– Onhan se hieno sijoitus tällaisella autolla, Rovanperä totesi kellon lailla toimineesta Skodasta, jossa on sata hevosvoimaa vähemmän tehoa kuin WRC-autoissa.

Rovanperälle ja Skodalle Portugalin ralli oli lähes täydellinen kilpailu. Vain 40 sekuntia vienyt rangasrikko neljännellä erikoiskokeella löi himmeän lommon kaksikon kilpeen.

– Olihan tämä hyvä debyytti uudelle autolle. Vaikka rengas meni, silti voitimme yli minuutilla.

Rovanperä otti toisen luokkavoiton putkeen. Chilen rallissa hänen vauhtinsa riitti yleiskilpailun kahdeksanteen sijaan.

– Saimme revittyä eroa kun oli tarvis, ja muuten kiersimme kiviä. Varsinkin toisena ajopäivänä ajoimme hyviä aikoja. Kun on hyvä nuotti ja ajo maistuu, kaikki on silloin kunnossa, Rovanperä tuumasi.

Latvala lähti ajamaan sunnuntaina hyviä pisteitä bonuserikoiskokeelta, mutta se urakka tyssäsi alkuunsa. Gus Greensmith ajoi ulos kuuluisassa Fafen hypyssä ja Latvala määrättiin hiljentämään, koska britin auto oli jäänyt tielle. Latvalalle annettiin kuudenneksi paras aika, mutta siitä ei lisäpisteitä herunut.

– Emme varmaan olisi pystyneet ajamaan pohja-aikaa, mutta vähän liian huono aika meille annettiin, Latvala murahti.

Latvala oli jäänyt viidenneksi nopeimmasta Dani Sordosta 0,2 sekuntia 4,45 kilometrin kohdalla, ja sen mukaan häntä hyvitettiin.

– Mutta mulla meni se alku huonosti, kun ovesta irtosi pehmuste. Sitten kun lähti kulkemaan, näytettiin punaista lippua, Latvala harmitteli.

Latvalan ralli meni piloille lauantaina, kun Toyotasta hajosi iskunvaimentaja.

– Illalla varmistui, että se ei ollut mun vika. Meidän pitää tutkia tosi tarkasti iskarin materiaalit, koska haluamme tietää, miksi öljyt tulivat ulos iskarin kanisterista. Ajamalla se ei rikki mennyt, koska ei siihen niin kovaa iskua tullut, Latvala selvitti.

Esapekka Lappi oli ajamassa viidenneksi, mutta kaatoi autonsa tiukassa neulansilmämutkassa sunnuntain ensimmäisellä erikoiskokeella ja menetti aikaa 20 sekuntia. Citroenista hajosi tuulilasi ja takaspoileri.

– Auton keula jäi jumiin ojaan, kun lähdimme spinnaamaan. Siitä sitten kierimme alamäkeen, Lappi selvitti.

Seuraavalla erikoiskokeella Lappi teloi auton takapyörän ripustuksen.

– Tulin liian kovaa siihen mutkaan. Auto oli kunnossa, joten se oli ihan tyhmä juttu mun puolelta. Meillä ei ollut mitään voitettavaa sillä erikoiskokeella, vain hävittävää.

Lappi ajoi erikoiskokeen maaliin, mutta ei saanut korjattua vauriota kunnolla.

– Ei se olisi niitä kilometrejä sillä korjauksella kestänyt, Lappi totesi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .