Hirvonen: Vaara osa rallia vaikka turva-asiat kehittyvät

Rallin MM-sarjaa johtavan Mikko Hirvosen mukaan lajin turvallisuusasioissa on menty viime vuosina koko ajan eteenpäin, vaikka laji osoittikin vaarallisuuteensa viikonvaihteessa, kun Virossa vaarallisessa paikassa rallia seurannut katsoja kuoli ja Bulgarian rallissa kuoli kartturi ulosajossa.

- Todella ikäviä tapahtumia, ja erittäin ikävä sattuma, että ne osuivat samalle viikonvaihteelle. Vaara kuuluu osana lajiin, ja vaikka sitä ei itse tule juuri ajateltua, se on siellä, eikä sitä saa mitenkään kokonaan pois, Hirvonen sanoo Suomen MM-rallia edeltävän testipäivän päätteeksi.

- Meille esimerkiksi on tälle kaudelle pantu autoon uudet, vahvemmat penkit ja paremmat sivutörmäyssuojat ja viime vuosien uudistuksista varsinkin Hans-niskatuki on parantanut huomattavasti kuljettajan ja kartturin turvallisuutta.

Heinä-elokuun taitteessa ajettava Suomen MM-ralli on sarjan nopein kisa. Siellä keskeinen turvatekijä on se, että auto käyttäytyy kuljettajan haluamalla tavalla, ja sen Hirvonen pyrkii maksimoimaan maanantaina alkaneissa kahden päivän mittaisissa testeissä.

- Nyt ajettiin pienempää ja kapeampaa tietä, jollaisella hävittiin viime vuoden kisassa (Sebastien) Loebille. Autoon ei silti tarvinnut tarvinnut tehdä suuria muutoksia, se on muuttunut sen verran viime vuoden autosta. Ja kun edellisen kisaan, eli Puolan ralliin löytyi niin hyvät säädöt ja kisa ajettiin samantyyppisillä teillä kuin Suomessa, niin aika lailla samoilla säädöillä mennään Jyväskylässä, Hirvonen sanoo.

- Tiistaina ajetaan vielä isommalla tiellä ja varmistetaan, että auto toimii siellä yhtä hyvin.

Paineet Loebilla

Suomen MM-rallia Fordia kuskaava Hirvonen odottelee rentona.

- Kun olen voittanut kaksi edellistä kisaa ja Loebillä on ollut ongelmia, paineet ovat hänellä. Itselläni on hyvä ja rento olo, ja sellainen kutina, että tekee mieli päästä pienen tauon jälkeen kilpailemaan ja hurjailemaan tuonne metsäteille.

Maanantaina Hirvonen sai kasaan 250 testikilometriä ilman suuria murheita.

- Yhdessä paikassa mentiin vähän leväksi ja osuttiin postilaatikkoon, joka kimmahti taivaalle kuin ohjus. Käytiin asiaa omistajan kanssa selvittämässä ja kuultiin, että se on kesämökkiläisen laatikko, johon ei ole aikoihin tullut mitään, mutta nyt siellä oli lähetyksenä tullut digikamera, joka ihme kyllä toimi edelleen, Hirvonen nauraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.