Jyväskylän MM-ralli menneisyydestä nykypäivään – katso historialliset kuvat

Virittäydy rallitunnelmaan ja katso nostalginen kuvasarja Jyväskylän MM-rallin alkumetreiltä tähän päivään.

Jyväskylän MM-rallin vuoden 2017 startiin on aikaa enää vajaat kolme viikkoa, joten nyt on hyvä aika aloittaa rallitunnelmaan virittäytyminen Keskisuomalaisen arkiston rallikuvien avulla.

Ensimmäiset Jyväskylän Suurajot ajettiin vuonna 1951. Siitä lähtien ralli on kuulunut Jyväskylän kesään ja herättänyt niin ihastusta kuin vihastustakin. Kokosimme kattavan kuvasarjan aina rallin alkutaipaleilta viime vuosiin saakka.

Kuvasarjoista voi seurata esimerkiksi Tommi Mäkisen uran etenemistä aivan alkumetreiltä maailmanmenestykseen.

– Minulle olisi ihan tyydyttävä sijoitus, jos pääsemme koko rallin läpi, kommentoi Mäkinen vaatimattomasti Keskisuomalaiselle ennen MM-debyyttiään vuonna 1987.

Vuosikymmenien aikana Jyväskylä on saanut myös lukuisia kuuluisia vierailijoita rallien tiimoilta. Vanhoista kuvista voi bongata esimerkiksi eri maiden kuninkaallisia.

Arkistoihin mahtuu iloisen rallihuuman lisäksi myös surullisia kuvia, esimerkiksi rallin historian vakavimmasta onnettomuudesta vuodelta 1996, kun yksi katsojista menehtyi ja 32 loukkaantui auton syöksyessä väkijoukkoon.

Jyväskylän MM-ralli on useimmiten ollut suomalaiskuljettajien juhlaa, Marcus Grönholmin noustessa 2000-luvulla Hannu Mikkolan kanssa tasoihin Jyskälän voittojen lukumäärässä seitsemällä voitollaan. Jari-Matti Latvala on ollut viime vuosien menestynein suomalaiskuljettaja ja on voittanut Jyväskylässä jo kolmesti. Latvalan uran varrelle on mahtunut keskisuomalaisilla sorateillä myös karvaita pettymyksiäkin, kuten gallerian kuvista ilmenee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.