Marcus Grönholm ei palaa rallipoluille

Jyväskylän MM-rallin 2007 sunnuntaiaamu, Jyväskylän Paviljonki klo 9.00.

Fordin Marcus Grönholm ja Timo Rautiainen valmistautuvat johtoasemassa Suomen MM-rallin päätöspäivään. Tulossa on historiallinen seitsemäs yleiskilpailun voitto.

Kaksikko käveli Paviljongin park-fermé-alueelle ja istui ralliautoonsa.

- Tässäks tää nyt oli, Marcus totesi yllättäen ja katsoi Timoa.

Timo ei kommentoinut pitkäaikaisen kuljettajansa ja työnantajansa toteamusta sanallakaan, mutta kertoi jälkikäteen, että Marcuksesta näki, että hän oli päätöksensä tehnyt.

Kahden maailmanmestaruuden, 150 MM-startin ja 31 MM-osakilpailuvoiton mittainen ralliura oli päättyvä kuluvaan kauteen.

Intohimo lopahti

Vajaa vuosi myöhemmin Grönholm istuu aurinkoisena kesäaamuna kahvikuppi edessään Kauppakeskus Strandin Sågen ravintolassa Inkoossa. Hän myöntää, että tuolloin sunnuntaiaamuna lopettamisajatus sai ensimmäisen kerran koskaan pienen tilan hänen ajatuksissa. Ja jos ammattikilpa-ajaja myöntää itselleen, että lopettaminen voisi olla yksi vaihtoehto, niin sen jälkeen ajatus toimii kuin vesi, joka tilaa saadessaan murtaa lopulta vahvankin padon.

- Kyllä, silloin tuntui ensimmäisen kerran siltä, että voisin jo lopettaa, mutta kyllä ne ajatukset syksyn aikana muuttuivat useaan otteeseen. Ei se ollut helppo päätös, ei todellakaan. Jonain päivänä halusin jatkaa, toisena en. Malcolm ( Wilson) tarjosi hyvää jatkosopimusta, mutta mä en halunnut lähteä ajamaan vain rahasta. Ja jos sulla ei ole enää intohimoa lajia kohtaan, niin sitten pitää siirtyä syrjään.

Odotetut eläkepäivät osoittautuivat kuitenkin yhtä kiireisiksi kuin ralliammattilaiselämä.

- Koko viime talvi oli kaiken maailman menoa suuntaan ja toiseen. Koko ajan kysyttiin johonkin. Vasta nyt heinäkuun puolella huomasin ensimmäisen kerran, että kyllä tässä ihan oikeasti ajohommista jo eläkkeellä ollaan.

Grönholm toki myöntää, että mm. rallitiimeistä ollaan yhä yhteydessä.

- IRC-sarjaan on kysytty ja BMW haluaisi minut aavikko- ja maratonralleihin mukaan. En ole kuitenkaan lämmennyt tarjouksille. Rallicross tuli sitten kuvaan mukaan. Ajan ne kolme EM-kisaa oikeastaan vain sen takia, että saan tyydyttää kilpailuviettiäni. Ei se sen vakavampaa ole, vaikka Ruotsissa ylsin heti voittoon, Marcus myöntää.

Ravintolalle nimi Ruotsin rallista

Marcus Grönholmin ralliautoilun jälkeiseen elämään on kiinteästi kuulunut puolitoista vuotta sitten Inkooseen avatun Kauppakeskus Strand ja sen arkirutiinit. Hän omistaa kauppakeskuksen yhdessä vaimonsa Teresan kanssa.

Lähes 2 000 neliön liiketiloissa toimivat mm. naisten, miesten ja lasten vaateliikkeet, sisustustarvikeliike, kuntosali, ravintola, Alko, parturiliike sekä venetarvikekauppa.

- Kauppakeskuksen nimi Strand juontaa juurensa Inkoon satamaan ja kiinteistön osoitteeseen Rantatie. Ravintola Sågenista (saha) tehtiin nimeä myöten ralliaiheinen ravintola, jonka seiniä koristavat mm. rallivalokuvat. Nimi Sågen otettiin Ruotsin MM-rallin legendaariselta Sågenin erikoiskokeelta. Se oli hieno pikataival ja kiva nimi ravintolalle, joka sopi hyvin suunnitelmiimme.

- Välillä hoidan myös minigolfrataa, seuraavaksi tyhjennän pullonpalautusautomaatin jne. Sellaista sekaista työtä. Täällä riittää säpinää aamusta iltaan, Grönholm hymyilee.

- Rallin MM-sarjaan en kuitenkaan enää palaa, enkä tule enää ajamaan nolla-autoa, kuten tein toukokuun alussa Portugalin rallissa. Se ei ollut kivaa. Siellä tajusin, että en kaipaa ajamista tai fiilistelyä hyvällä ralliautolla, vaan vain tiukka kilpailu toisia vastaan on se ainoa asia, joka on mulle ajamisessa se tärkein juttu.

Suomen MM-ralliin Grönholm starttasi urallaan kaikkiaan 19 perättäistä kertaa. Ensimmäisen kerran vuonna 1989.

- Kyllä mä uskon, että kun Suomen MM-ralliviikko käynnistyy, niin sitä tulee outo fiilis, kun ei olekaan itse mukana. Jyväskylä meni aina hienosti. Mulla oli kotikisassa aina hyvä vauhti ja varmuus. Kahdeksan voittoa putkeen olisi ollut kova juttu, mutta se (2003) yksi voitto meni Peugeotin alihankkijan piikkiin, Grönholm manaa yhä viallista pyöränlaakeria.

- Mulla oli Jyväskylään myös aina hyvä itseluottamus. Jos hävisin perjantaina jossain, niin tiesin, että lauantaina otan ajan kiinni ja menen menojani.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.