Markko Märtin antoi satikutia suomalaisille – "He olivat yllättävän hitaita"

Edellinen ja ensimmäinen Jyväskylän MM-rallin virolaisvoittaja Markko Märtin on vetänyt julkisuudessa matalaa profiilia jo useita vuosia, mutta maanmiehensä Ott Tänakin ylivoimainen Jyskälän ykköstila avasi sanaista arkkua hieman.

- Onhan se hienoa saada toinenkin virolaisvoittaja tänne. Ott ajoi loistavan viikonlopun alusta loppuun, Märtin hehkutti.

Etelänaapurista saapuneita rallifaneja oli teiden varsilla runsaasti, kuin Märtinin huippuvuosina konsanaan.

- Totta kai se tuntuu hyvältä, kun saa kannustusta reitin varrella, mutta autossa kuljettaja on itse vastuussa tekemisistään. Siinä ei ulkopuolisilta apuja saa, Märtin tuumasi.

Tänak porhalsi Keski-Suomen soraränneissä voittoon lopulta 32,7 sekunnin marginaalilla ennen Mads Östbergiä. Östberg piipahti kärkipaikalla neljän erikoiskokeen ajan perjantain lenkillä, mutta muuten tahtia löi koko ajan Tänak.

- MM-rallin voittaminen ei koskaan ole helppoa, mutta ulkopuolisen silmin Ott sai sen tällä kertaa näyttämään helpolta, Märtin arvioi uransa neljännen osakilpailuvoiton ottaneen Tänakin ajoa.

Tänakin tallikavereina Toyotaa patistaneet suomalaiskuljettajat Esapekka Lappi ja Jari-Matti Latvala saivat 41-vuotiaalta virolaiselta pyyhkeitä.

- He olivat yllättävän hitaita. No, Lappi teki virheen heti kisan alussa ja peli oli hänen osaltaan ohi, mutta sitä en osannut odottaa, että Jari-Matin vauhti ei riittänyt voittotaisteluun, Märtin totesi.

Virolaisen rallipioneerin Jyskälän voitosta tulee vajaan kahden viikon kuluttua kuluneeksi 15 vuotta. Tämän vuoden tapaan silloinkin kakkoseksi ajoi norjalainen, kun Petter Solberg taipui Märtinille liki minuutilla. Voittaja Tänak ei innostunut taistoan tauottua talsimaan muistojen kujaa.

- Olin silloin nuori poika ja asuin Saarenmaalla. En muista Markkon voitosta paljoakaan, mutta totta kai hän oli minulle suuri esikuva. Markko oli ensimmäinen virolainen rallimaailman huipulla, 30-vuotias Tänak mainitsi.

- Tämän rallin voittaminen on tietysti jotain erityistä. Jyväskylä on minulle melkein kuin kotikisa, hän iloitsi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .