Rallin budjetti kutistunut kolmanneksen

JYVÄSKYLÄ

Maailmanlaajuinen talouslama näkyy myös Suomen MM-rallin taloudessa. Rallin budjetti kutistui reilun kolmanneksen viime vuodesta. Rallin järjestäjä AKK Sports operoi nyt 3,8 miljoonalla eurolla.

AKK Sportsin toimitusjohtaja Jarmo Mahonen sanoo kuitenkin, että budjetin laihtuminen ei näy varsinaisen tuotteen, MM-rallin, järjestelyissä.

– Tämä budjettiasia on oikeastaan uutisoitu aiemmin hieman väärin. Emme joudu tinkimään mistään normaaleista rallijärjestelyistä. Eikä niistä voi tinkiäkään. Rahan väheneminen näkyy vain yrityspuolella. Kun ajat maailmantaloudessa ovat tällaiset, vip-vieraiden määrä vähenee noin kolmanneksen, Mahonen kertoo.

Mahonen vakuuttaa, että rallin turvallisuuteen kiinnitetään huomiota vähintään entiseen tapaan, ellei paremminkin. Järjestysmiehiä on normaali määrä pikataipaleilla.

– Tiesimme riittävän ajoissa, että budjettia pitää kaventaa. Tämä tieto on auttanut meitä tehostamaan järjestelyjä. Ja kuten sanoin, kysyntä on kohdallaan kaikissa muissa asioissa paitsi yrityspuolella, Mahonen vakuuttaa.

Talouslama näkyy vip-vieraiden määrässä

Laman koura kahmaisee pois osan vip-vieraista, myöntää AKK Sportsin hallintojohtaja Tiina Lehmonen.

– Kyllä lama näkyy. Vip-tilaisuuksien kysyjiä on selvästi vähemmän kuin ennen. Ratkaisu tulemisesta tai pois jäämisestä on siirtynyt yhä lähemmäksi tapahtumaa. Huomaa selvästi, että asiakkaat ovat aiempaa varovaisempia, säästävät, Lehmonen arvioi.

Edellisinä vuosina vip-vieraiden kokonaismäärä on ollut noin 12 000. Nyt kävijämäärä jää reilusti alle kymmenen tuhannen. Luvussa ovat mukana nekin kävijät, jotka käyvät muissa kuin AKK:n järjestämissä vip-tilaisuuksissa.

– Meillä on kuitenkin perinteiset kolme tilaisuutta, joista Killeri on suurin. Muut ovat Mökkiperä ja Surkee, Lehmonen sanoo.

Ostajat käyvät varovaisemmiksi

Vip-paketteja myyvä rallikuski Aki Teiskonen Hetemark Oy:stä sanoo, että markkinat ovat muuttuneet.

– Pääsemme suunnilleen samaan tulokseen kuin viime vuonnakin. Tilaisuuksiemme väkimäärä on 600–700. Viime vuonna saimme mukaan neljä isoa yritystä, nyt vain yhden. Myyminen on käynyt aiempaa työteliäämmäksi. Kokonaismäärä koostuu yhä pienemmistä osasista, Teiskonen sanoo.

Teiskonen arvelee, että kaikkiaan vip-paketteja myydään selvästi vähemmän kuin viime vuonna.

Festago Oy:n toimitusjohtaja Vesa Walden vahvistaa Teiskosen huomion.

– Olemme myyneet yhdeksän vuotta vip-paketteja. Tilaisuuksissamme käy vuosittain 500–1 000 ihmistä. Jäämme tänä vuonna noin neljänneksen keskimääräisestä myynnistämme, Walden laskee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.