Rallitortun isä on Ruotsista

Jyväskylän MM-rallista tunnetuksi tulleella rallitortulla on ruotsalaiset juuret tai oikeammin ruotsalainen isä.

Alkukesästä 1968 soi jyväskyläläisen arkkitehdin ja rallikartturin Hannu Kivirannan puhelin. Soittajia olivat ralliparivaljakko Erkki Salonen ja Timo Mäkinen, jotka kertoivat Saabin joukkueen etsivän kakkoskuskia, joka tuntisi hyvin Keski-Suomen pikkutiet ja olosuhteet.

– Suostuin heti ja näin pääsin tehtaan Saab V4 -perämieheksi. Kipparina oli Olle Bromark, jo vuonna 1962 Suurajoihin osallistunut ja muun muassa. Hankirallissa voittanut ruotsalainen rattitaituri.

Nuotintekojakson aikana Bromark paljastui siviiliammatiltaan kondiittorimestariksi, joka pyöritti perheensä kanssa Bromarks Bageri leipomoa Skärplingessä Uppsalan lähellä. Kiviranta puolestaan oli edellisenä vuonna perustanut Mummin Pullapuodin Sirkka Parviaisen kanssa.

– Pyysin Ollea pitämään Pullapuodin tytöille pienet kurssit ruotsalaisleivonnaisista. Opetuksen tuloksena syntyi herkullinen torttu, joka nimettiin heti opettajansa mukaan rallitortuksi, kertoo Kiviranta.

Siitä lähtien rallitorttu on lähes 50 vuoden aikana muodostunut klassikoksi.

– Kohta 90-vuotias kondiittorimestari on joka vuosi tullut meille ralleja katsomaan, mutta nyt soitti että joutuu jäämään pois poikansa hautajaisten takia, kertoi Kiviranta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.