Tänakin ylivoima, Lapin nousu ja tuho, Sunisen korttitemppu – näin Jyväskylän MM-ralli ratkesi

Jyväskylän MM-ralli päättyi sunnuntaina virolaisen Ott Tänakin voitonjuhliin. Toyota-kuski ajoi ehjän kilpailun ja voitti toiseksi tulleen Norjan Mads Östbergin yli puolen minuutin erolla.

- Täydellinen viikonloppu. Kaikki toimi hienosti. Perjantai oli ehkä haastavin päivä. Tämä oli upean tiimityön tulos. Olen saanut valtavasti tukea ja kaikki ovat tehneet töitä sen eteen, että saataisiin menestystä, Tänak kiitteli.

Toyota oli lopulta hyvin lähellä kaksoisvoittoa, mutta Jari-Matti Latvalan kohtalona oli jäädä kolmanneksi 2,8 sekunnin erolla norjalaiseen. Sijoitus oli Latvalalle helpotus, sillä kausi on ollut tähän mennessä vaikea.

- Tämä oli aika tärkeä tulos. Ensimmäistä kertaa uralla on ollut viisi keskeytystä peräkkäin, joten ei ole ollut helppoa. Nyt on paljon helpompi lähteä seuraavaan kilpailuun.

 

Kärkikolmikko oli sama myös rallin päättäneellä Ruuhimäen Power Stage -erikoiskokeella, josta jaettiin ekstrapisteitä MM-sarjaan.

- Kilometrit loppuivat vähän kesken. Olisi tarvittu pari pätkää lisää, että olisin saanut Östbergin kiinni, Latvala kommentoi taisteluaan kakkossijasta.

Citroënilla ajava Östberg oli ainoa, joka pystyi kunnolla vastaamaan kotikenttäedusta nauttineen Toyotan vauhtiin. Japanilais-puuppolalaisen tallin kolmikko Tänak-Latvala-Esapekka Lappi otti nimiinsä pohja-ajat 17:lla erikoiskokeella. Jyväskylässä ajettiin kaikkiaan 23 ek:ta.

 

Lappi tuli maaliin apostolinkyydillä

Suurinta draamaa WRC1-autojen kilvoittelussa tarjosi viime vuoden voittaja Esapekka Lappi. Hän menetti mahdollisuutensa voittoon jo perjantaiaamun ensimmäisellä Moksin erikoiskokeella, kun spinnaukseen ja moottorin sammumiseen tuhraantui aikaa yli puoli minuuttia.

Lauantaina Lappi yltyi hurjaan takaa-ajoon ja nousi kolmen pohja-ajan siivittämänä parhaimmillaan jo neljänneksi. Hänen kohtalokseen koitui kuitenkin sunnuntaiaamun Laukaan erikoiskoe, joka päätyi keskeytykseen kilometri ennen maalia.

- Meni niin sanotusti puskaan. Tiellä tuli kovavauhtinen yhdistelmä, ja selvästikin liian lujaa yritin tulla yhteen mutkaan. Ei siihen sitten kestänytkään tulla vitosella. Auton perä osui kantoon ja auto lähti pyörimään tiellä, Lappi kuvaili ulosajoaan Ylen Ralliradiolle.

 

Keskeytyksestään huolimatta Lappi ja hänen kartturinsa Janne Ferm halusivat suorittaa kohtalokkaaksi päätyneen Laukaan erikoiskokeen kunnialla loppuun. Ferm vei kävellen kaksikon aikakortin maaliin leimattavaksi. Loppuajaksi ek:lle tuli tunti ja kymmenen minuuttia.

- Haastava perjantai, vahva lauantai, mollivoittoinen sunnuntai. Keskeytystä suuremman pettymyksen koin jo perjantaina. Tämä keskeytys vain kruunasi haastavan viikonlopun, Lappi summasi palattuaan Jyväskylän Paviljongille.

Sunisen kohtalona tallimääräys

Ford-kuski Teemu Suninen piti tallin sisäisessä kilpailussa parasta vauhtia ja Lapin keskeytyksen myötä tarjolla olisi ollut rallin viides sija. Kuvaan astui kuitenkin maailmanmestaruustaistelu ja Fordin tallimääräys. Sunisen oli päästettävä mestaruudesta taisteleva ranskalainen tallikaveri Sebastien Ogier edelleen.

Tallimääräys pantiin täytäntöön toiseksi viimeisen erikoiskokeen maalissa. Sunisen kartturi Mikko Markkula palautti aikakorttinsa tahallaan kaksi minuuttia myöhässä aikatarkastusasemalle, mistä seurasi 20 sekunnin aikasakko. Korttitemppu käänsi tilanteen sopivasti Ogierin hyväksi ja viimeisellä Power Stage -erikoiskokeella ei ollut tarvetta ylimääräiselle hidastelulle.

- Ei paljon tarkemmin olisi pystynyt ajamaan. Taktiikka onnistui täydellisesti, Suninen sanoi Keskisuomalaiselle.

Tallimääräys ei juurikaan Sunista harmittanut, koska hänelläkään ei ollut enää mahdollisuuksia palkintosijoille

- Sitten jos olisin podium-sijoilla ollut niin olisi varmasti kysynyt enemmän luonnetta päästää Seb ohi. Oma ajo oli hyvää ja tasaista ja tiimikaverit pystyttiin voittamaan.

 

Viidenneksi sijoittunut Ogier kutisti hieman eroa MM-sarjan kärjessä olevaan belgialaiseen Thierry Neuvilleen, joka sijoittui Hyundaillaan yhdeksänneksi Jyväskylässä. Neuvillen ja Ogierin välinen ero MM-sarjassa on 23 pistettä. Lappi säilytti keskytyksestään huolimatta paikkansa neljäntenä ja parhaana suomalaisena. Latvala nousi kolmannen sijan ansiosta seitsemänneksi.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Saksassa 16.-19. elokuuta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .