Toyota Gazoo Racing WRT

Kuljettajat kaudella 2019: Jari-Matti Latvala, Ott Tänak, Kris Meeke

Tommi Mäkisen johtama Toyotan rallitalli valloitti valmistajien maailmanmestaruuden kaudella 2018 ja Ott Tänak sijoittui kolmanneksi kuljettajien MM-sarjassa. Tänak voitti kauden aikana Argentiinan, Jyväskylän, Saksan ja Turkin rallit. Jari-Matti Latvala vei nimiinsä Australian rallin.

Kausi 2018 oli siis Toyotalle menestys, mutta parempaakin oli tarjolla. Tänak keskeytti kolme kertaa jäähdytinvikaan, kun Latvalan autosta hajosi laturi Meksikon ja Sardinian ralleissa. Ilman teknisiä ongelmia Tänak olisi vienyt kuljettajien mestaruuden. Hän oli kauden nopein kuljettaja.

Toyotan rallitalli selviytyi mainiosti jo ensimmäisestä kaudestaan rallin MM-sarjassa vuonna 2017. Jari-Matti Latvala voitti Ruotsin MM-rallin ja Esapekka Lappi valloitti Jyväskylän MM-ralliin. Latvala ajoi lisäksi kaksi kakkossijaa: Monte Carlon rallista tammikuussa ja Sardinian rallista kesäkuussa. Tallin viidennen palkintopallisijan otti Juho Hänninen ajamalla Jyväskylän MM-rallissa kolmanneksi.

Toyotan rallitoiminta ulottuu vuoteen 1957. Merkin menestysvuodet ajoittuvat 1990-luvulle. Toyota voitti valmistajien maailmanmestaruuden vuosina 1993, 1994 ja 1999. Kuljettajien maailmanmestareiksi Toyotalla ovat ajaneet Carlos Sainz vuosina 1990 ja 1992, Juha Kankkunen vuonna 1993 ja Didier Auriol vuonna 1994.

Toyotan rallitallin kotipaikaksi on rekisteröity Jyväskylä. Toyotan WRC-autot rakennetaan Jyväskylässä ja myös autojen kehitystyö tehdään Keski-Suomessa. Myös rallitallin hallinto on Jyväskylässä. Syksyllä 2018 Toyotan rallitallille valmistuivat toimitilat myös Viron Tallinnaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.