Ester Ledecka teki Pyeongchangin rinteissä olympiahistoriaa

Naiset eivät olleet yltäneet talvikisoissa voittoihin kahdessa lajissa.

Tshekin Ester Ledecka täydensi lauantaina päälajissaan lumilautailun paripujottelussa Pyeongchangin sensaatiomestaruutensa tuplaksi. Ledecka otti odotetun olympiavoiton tasan viikko sen jälkeen, kun hän juhli yllätystään alppihiihdon supersuurpujottelussa.

– Fantastista. Onpa upea päivä, Ledecka ihasteli kisojen kaksoisvoittajana.

Ledecka, 22, ymmärsi juhlia toista mestaruuttaan jo pari porttia ennen maalia. Supersuurpujottelun jälkeen hän oli hetken niin ällikällä, ettei ollut uskoa voittoaan.

Ledeckan toinen mestaruus tuli odotetusti ja ylivoimaisesti. Hän kukisti puolivälierissä Sotshin 2014 kisojen olympiavoittajan Patrizia Kummerin ja finaalissa Saksan Selina Jörgin.

Ledecka on hallinnut lumilaudalla pujottelun maailmancupia, sillä hän on yltänyt 40 viime kilpailussaan 20 kertaa palkintopallille. Suksilla hän menestyi ensi kertaa vasta olympialaskussaan.

Vielä Pyeongchangissa Ledecka ei tiennyt, miten hän jakaa tarmonsa näiden kahden lajin välillä.

– En tosiaan tiedä. Jatkan ilmeisesti kilpailemista molemmissa lajeissa niin kauan kuin se on hauskaa. Tulevaisuus näyttää sitten, miten homma jatkuu, Ledecka pohdiskeli.

Nuorilla ei ole rajoja

Ledeckan kahden lajin tupla on talvikisoissa tuiki harvinainen. Yksikään nainen ei ole aiemmin kyennyt siihen talviolympialaisten historiassa.

Miehistä norjalainen Thorleif Haug saavutti yhdistetyssä ja maastohiihdossa yhteensä kolme olympiakultaa 1924. Norjan Johan Gröttumsbråten suksi yhdistetyn ja maastohiihdon tuplamestaruuden 1928.

Yhdysvaltalainen alppihiihtotähti Lindsey Vonn totesi tuoreeltaan, että Ledeckan tuplamestaruus kuvaa lumilautailijoiden ja nuoren sukupolven suhtautumista urheiluun.  Nuoret ovat rohkeita, eivätkä pidä ennalta mitään mahdottomana.

– Nämä nuoret janoavat kokemuksia. He haluavat kokea kaiken. Ester antoi tälle sukupolvelle esimerkin siitä, että mikä tahansa on urheilussa mahdollista, Vonn arveli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.