Hollantilaisyllättäjä voittoon pikaluistelun 5000 metrillä – mursi Tshekin Sablikovan tavoitteen kolmannesta perättäisestä olympiavoitosta

Ensimmäisissä olympialaisissaan kisaava Esmee Visser, 22, luisteli ajan 6.50,23.

Hollannin Esmee Visser katkaisi perjantaina Pyeongchangissa Tshekin Martina Sablikovan valtakauden olympialaisten pikaluistelun 5 000 metrillä. Visser jätti kolmatta perättäistä olympiakultaansa tavoitelleen Sablikovan hopealle 1,62 sekunnin erolla.

Ensimmäisissä olympialaisissaan kisaava Visser, 22, luisteli ajan 6.50,23, joka alitti hänen oman ennätyksensä yli kuudella sekunnilla.

Venäläinen Natalia Voronina otti pronssia jäätyään Visserin ajasta 3,75 sekuntia. Hollannin Annouk van der Weijden jäi pronssista vain 19 sadasosasekuntia.

Niin Sablikova kuin Voroninakin olivat puolimatkassa Visseriä edellä väliajoissa. Nuoren hollantilaisen väkevä loppu oli kuitenkin liikaa hänen vastustajilleen.

Olympiamitali oli Sablikovalle uran kuudes.

Visserin nousua olympiavoittajaksi voi luonnehtia yllätykseksi, sillä hän ei ollut käytännössä kilpaillut kansainvälisellä tasolla ennen tätä kautta. Hän kuitenkin lunasti joulukuussa olympiapaikan ja osoitti nousukuntonsa voittamalla tammikuussa 3 000 metrin Euroopan mestaruuden.

– Uskomatonta. En ollut koskaan kilpaillut näitä tyttöjä, tai pitäisikö sanoa naisia, vastaan. Tämä on ensimmäinen kerta kun tapasin heidät, mutta on ollut hauskaa, Visser sanoi olympiavoittonsa jälkeen.

Kisassa oli mukana myös Saksan viisinkertainen olympiavoittaja, 45-vuotias Claudia Pechstein. Hänkin oli alussa Visseriä kovemmassa vauhdissa, mutta hyytyi lopulta kahdeksanneksi.

Hollantilaiset ovat dominoineet Pyeongchangin pikaluistelukisoja. Tähän mennessä seitsemästä kultamitalista kuusi on mennyt Hollannille. Naisten 5 000 metrin kultaa Hollanti saavutti viimeksi Calgaryssä 1988.