Iivo Niskanen: "Onnistuin siinä kisassa, missä oli tarkoitus"

Olympiavoittaja Niskanen sai mitalinsa päättäjäisissä ja odotti kotimatkaa.

Valmentaja Teemu Pasasen Youtubesta kaivama video avasi Iivo Niskaselle konkreettisesti, miten harvinaiseen urotekoon hän ylsi voittamalla 50 kilometrin hiihdon olympiakultaa. Video kuvasi edellistä suomalaisen voittamaa viidenkympin olympiakultaa, ja Kalevi Hämäläisen Squaw Valleyn olympiavoitosta ehti kulua 58 vuotta.

– Siitä oli vähän tekniikka muuttunut, Niskanen tuumasi palattuaan sunnuntai-iltana Pyeongchangin kisojen päättäjäisistä.

Hän sai kultamitalinsa juhlavasti päättäjäisissä, eikä mestaria haitannut, vaikka Maamme-laulun kertosäkeistöä soitettiin ylimääräinen kerta.

– Annettiin miehen hoilata vähän kerta kiellon päälle. Rupesi hymyilyttämään, mutta sainpa kuunnella hymniä pidempään, Niskanen sanoi .

Onnistuminen kauden tärkeimmässä kisassa oli Niskaselle huojentava, sillä seuraavaa perinteisellä hiihtotavalla kisattavaa 50 kilometrin olympiakilpailua joutuu odottamaan kahdeksan vuotta. Pitkän tauon takaa arvokisojen hiihtotapojen kierrätys.

– Olen tyytyväinen, että onnistuin siinä kisassa, missä oli tarkoitus. Tietyllä tapaa apina on pois selästä, kosta maailmanmestaruuden jälkeen halusin henkilökohtaisen olympiavoiton.

Miehen kunnonajoituksen lisäksi kultamitaliin käsiksi pääseminen vaati huoltoryhmän onnistumista. Niskasen mukaan Suomen huollolle ei sattunut olympialaisissa yhtään huonoa päivää.

– Lemmettylän Teemu hypisteli kultamitalia ruokalassa ja sanoi, etteivät neljä vuotta ole menneet hukkaan.

Lemmettylä on johtanut huollon Korea-projektia ja käynyt tutustumassa kisaoloihin useita kertoja ennakkoon.

Vielä riittää tavoiteltavaa

Niskaselle riittää tavoitteita myös tuleviin kausiin. Ensi talvena hän puolustaa 15 kilometrin maailmanmestaruuttaan Seefeldissä.

– Haluan kehittyä kokonaisvaltaisesti hiihtäjänä ja urheilijana, jotta pystyisi olemaan kaikessa parempi. Se kiehtoo, Niskanen sanoi.

Niskanen on voittanut suurvoittonsa perinteisellä hiihtotavalla, mutta jatkossa hän haluaa olla parempi myös vapaalla. Kisatilanteessa luisteluhiihdon kehittyminen on vielä testaamatta.

– Mielenkiinnolla jatkan sitä projektia myös ensi kaudella.

Valmis kotimatkalle

Niskanen odotti sunnuntai-iltana jo kotiinpääsyä, sillä kisareissu on ollut pitkä. Hän lähti matkaan yli kuukausi sitten, suoraan Urheilugaalasta.

– Korea alkaa olla nähty. Saa pitkään houkutella lomareissulle tänne, Suomen pakkasia kaipaava Niskanen naurahti.

Olympiajoukkueen loppuosa palaa kotimaahan ja tulojuhlaan maanantaina. Tiistaina Niskasen kunniaksi on hänen kotikunnassaan Vieremällä kultajuhla, mutta viikonloppuna olympiavoittaja palaa lahtelaisyleisön eteen Salpausselän kisoissa.

– Sprintin jätän välistä, mutta sunnuntaina toivon mukaan siellä hiihdetään hyvän kannustuksen säestämänä.

Sunnuntain matka on sama 15 kilometriä perinteisellä, jolla Niskanen voitti viime vuonna lahtelaisyleisön edessä 15 kilometrin maailmanmestaruuden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Olympialaiset

Tokion olympialaisten lykkääminen on hyväksi urheilijoiden mielelle, sanoo yleisurheilupomo Coe – olympialaiset kisataan todennäköisesti heinä–elokuussa 2021

Olympialaisten lykkäys mukauttaa huippu-urheilijoiden valmennusta, mutta jotain myös jäi: "Joskus tämäkin korpivaellus loppuu"

Huippu-urheilijat osoittivat ymmärtämystä Tokion kesäkisojen siirtopäätökselle

Neziri, Lakka ja Liukkonen ottivat rauhallisesti lopullisen päätöksen vastaan  – tässä vaiheessa Tokion kisojen siirtyminen vuodella eteenpäin oli jo ennustettavissa

Tokion olympialaiset siirtyvät mahdollisesti jopa ensi vuoden kesään asti – ensimmäinen kerta, kun kisat siirtyvät rauhan aikana

Koronavirus uhkaa kesän joukkotapahtumia – EM-jalkapallo ja Tokion olympialaiset liikuttavat valtavia ihmismassoja

Nyt se on varmaa: Suomi sai olympiapaikan ratsastukseen

Trump harkitsee matkaa Tokion olympialaisiin – myös kisalippu Los Angelesin 2028 kisoihin kiinnostaa

Olympiareissu Tokioon väikkyy jo Mikkelän mielessä – Rion 2016-kisojen sulkapallounelmista jäi sitkeästi kirvelevät muistot

Monet suomalaisyritykset solmineet sopimuksia Pekingin talviolympialaisiin 2022 – Tuusulalainen Vepe toimittaa jääkiekkokaukaloita ja Honkarakenne majoituksia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.