Jarkko Siltakorpi koki vaikeat kisat – "Olosuhteet olivat todella haasteelliset"

Suomen olympiajoukkuetta juhlittiin perjantaina Gangneungissa Suomen suurlähetystön ja Olympiakomitean tilaisuudessa. Tuttuja kasvoja vilahtelee ohi: hiihtäjä Krista Pärmäkoski isot pronssimitalit kaulassa, ministerit Timo Soini ja Sampo Terho, ex-jääkiekkoilija Jere Lehtinen, ex-seiväshyppäjä Sergei Bubka...

Ja joensuulainen suksihuoltaja Jarkko Siltakorpi.

Kaisa Mäkäräinen puoliso työskenteli olympiakisoissa pitkiä päiviä ampumahiihtäjien suksihuoltajana.

– Olosuhteet olivat todella haasteelliset. Täällä tykkilumi tykitetään niin kuivissa olosuhteissa, että lumesta tulee normaalia pienempää murua, Siltakorpi kuvailee.

Lisäksi lumi on likaista. Ladut on tehty golfkenttien tuntumaan, ja alueella on ainakin hiekkaa.

– Onneksi on ollut pakkasta, jolloin lika ei irtoa niin paljon lumesta. Jos täällä hiihtää normaalilla kuntoilijoiden parafiinivoitella ja poistaa voiteen, niin suksen pohja on ihan musta. Vaikka lumi on valkoista, niin siitä irtoaa likaa ja sekin on pitänyt ottaa huomioon.

Siltakorpi myöntää, että reissun raskautta on lisännyt se, ettei omalle puolisolle kertynyt toivottua menestystä.

Mäkäräinen sairastui ennen olympiareissua, mikä söi ampumahiihtäjän kuntoa ja itseluottamusta. Influenssan jälkeen Mäkäräisen köhiminen pitkittyi kuivassa ilmassa ja rakennuspölyssä.

– Se oli huonoin vaihtoehto. Monella oli sitä köhimistä, vaikka moppailimme ja imuroimme moneen kertaan.

– Kaisalla jäi noin kahden viikon ajalta tekemättä suunnitellut harjoitukset. Kisat alkoivat pikamatkalla, jossa olisi pitänyt olla muiden tapaan heti valmiina.

Huono pikakisa pilasi kaksi matkaa, eikä Mäkäräinen päässyt huippuvireeseen myöskään normaalikisassa ja yhteislähdössä.

Mäkäräinen sairasteli myös Sotshin olympialaisissa ja ennen Vancouverin olympiakisoja.

– Se on mystistä. Kaisan ammatissa joutuu matkustelemaan todella paljon ja hyvien kisojen jälkeen ympärillä on valtavasti ihmisiä. Siinä on enemmän ihme, jos ei sairastu.

Mäkäräinen sairastui, vaikka on Siltakorven tavoin todella tarkka.

– Esimerkiksi uusi Tuntematon sotilas jäi katsomatta, kun emme halunneet mennä kolmeksi tunniksi elokuvateatteriin. Siellä tauti voisi tarttua joltakin.

Silti tuli sairastuminen. Myös stressi lisää sairastumisen mahdollisuutta.

– Olisiko välimalli parempi, ettei olisi ihan niin tarkka? Sekin altistaa, että stressaa sairastumista, Siltakorpi myöntää.

Suomen sijaan Ruotsi menestyi yllättävän hyvin olympialaisten ampumahiihdossa.

– Heillä Wolfgang Pichler on kovan luokan valmentaja ja Ruotsilla on todella iso huoltoryhmä. Lisäksi he ovat todella hyviä ampumaan, mikä korostuu haastavissa keleissä. Kenties taustalta oli helpompi tulla ohi kuin lähteä matkaan kovilla odotuksilla eturintamasta, Siltakorpi miettii.

Luokanopettaja Siltakorpi, 44, on pitänyt kolme vuotta virkavapaata Kummun koulusta. Näillä näkymin hän palaa opettamaan Outokumpuun ensi syksynä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .