Lämmin kansalaispalaute liikutti Poutalaa

Tankki tyhjeni olympiapikaluistelussa alkuviikkoon

Pikaluistelija Mika Poutala sai aiemmin tällä viikolla valtavan sympatiaryöpyn, kun hän jäi maanantaina 500 metrillä kolmen sekunnin sadasosan päähän olympiamitalista. Poutalan nelossija harmitti monia suomalaisia, ja Poutala kiitti Twitterissä saamastaan kannustuksesta.

Keskiviikkona hän julkaisi Youtubessa videon, missä hän kertoi tavastaan käsitellä pettymystä. Hän uskoi, että olympialaisten nelossija toi jotain hyvää.

Videosta tuli nettihitti.

– Sen on katsonut satatuhatta ihmistä, niin se vetää kyllä hiljaiseksi. Kukaan ei ole antanut negatiivista palautetta, vaan ihmiset ovat eläneet mukana ja ovat olleet jopa pettyneempiä kuin minä. On mahtavaa nähdä, miten ihmiset välittävät.

Myönteinen palauteryöppy liikutti Poutalaa.

– Useampi opettaja on laittanut palautetta, että aikoo käyttää videotani opetusmateriaalina. Se on ollut pysäyttävää, kun haluan rohkaista juuri nuoria tavoittelemaan omia unelmia, mutta myös muistuttaa, etteivät saavutukset tai ulkoiset tekijät määrittele loppupeleissä, kuka sinä olet.

Latausta ei enää löytynyt

Poutala, 34, oli perjantaina todennäköisesti uransa viimeisessä olympiakilpailussaan Gangneungin ovaaliradalla 1 000 metrin 16:s. Voittoon luisteli ajalla 1.07,95 Poutalan kanssa viimeisessä parissa luistellut Hollannin Kjeld Nuis.

Poutala myönsi, että kisalataus jäi käytännössä alkuviikkoon.

– Rehellisyyden nimissä treenit eivät 500 metrin jälkeen ole tuntuneet niin hyviltä kuin ennen viittäsataa. Jotenkin fokus oli niin maanantaissa, että tankki oli sen jälkeen tyhjä.

Kahdeksan vuotta sitten Poutala putosi olympia-Vancouverin 500 metrillä katkeralla tavalla mitaleilta. Tuolloin matka luisteltiin kaksi kertaa, ja ensimmäisen kisan jälkeen johtanut Poutala putosi toisen lähdön horjahdustensa jälkeen lopulta viidenneksi.

Ei aihetta itseruoskintaan

Vancouverissa Poutala sisutteli musertavan pettymyksensä jälkeen 1 000 metrillä kahdeksanneksi. Se oli siinä tilanteessa kova veto.

Hän halusi uskoa tonnilla mahdollisuuksiinsa myös Pyeongchangissa.

– Halusin uskoa, koska pikaluistelussa sattuu yllätyksiä.

500 metrin neljäs sija kismittää toki vielä muutama päivä jälkeenpäin, mutta Poutalalla ei ole mitään aihetta soimata mitalin menetyksestä itseään.

– Kun olen videota katsonut ja analysoinut, en olisi pystynyt luistelemaan yhtään paremmin.

Kilpauran jatko puntariin keväällä

Poutala kilpailee seuraavan kerran maaliskuun alussa Kiinassa. Ohjelmassa ovat Changchungissa sprintterien MM-kisat, joihin osallistuu myös olympialaisissa naisten 500 metriä luistellut Elina Risku.

– Pari kilpailua on vielä jäljellä. Kauden jälkeen ruvetaan miettimään jatkoa, Poutala kertoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.