Lumilautaselostaja Sami Saarenpää: Rukajärven pisteet olivat tuomarilinjan mukaiset – tässä lumilautailun tulevat mitalitoivot

Jyväskyläläinen Sami Saarenpää kuuluu taas olympialaisissa Ylen lumilautaselostajana. Saarenpää on kommentoinut lajia Ylelle vuoden 2010 Vancouverin olympialaisista asti. Hän on itsekin lumilautaillut. Saavutuksissa on kaksi junioreiden MM-mitalia, yksi maailmancupin voitto, MM-kilpailujen 4. sija ja useita sijoittumisia kymmenen parhaan joukkoon TTR-kiertueilla

Pyeonchangissa Saarenpää sai jo selostaa ilon hetkiä, kun Enni Rukajärvi otti pronssia slopestylessä varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa.

Neljänneksi kisassa tuli Norjan Silje Norendal. Hän jäi suomalaiselle vajaa kaksi pistettä, mikä katkeroitti maan lumilautailumaajoukkueen pomon Per Iver Grimsrudin. Hän olisi halunnut tehdä protestin siitä, että Rukajärvi sai liian paljon pisteitä.

Saarenpää sanoo, että Rukajärven pisteet olivat tuomarilinjan mukaiset. Tuomaristo arvosti "pitkää teknistä laskua alusta loppuun".

– Aina tuomareissa on parantamisen varaa. Joka kisan jälkeen joku voi kokea, että toinen on saanut liikaa pisteitä, Saarenpää toteaa.

Kisan jälkeen Rukajärvi harmitteli sitä, että vaikeiden olosuhteiden takia naislumilautailijat eivät päässeet näyttämään lajin koventunutta tasoa. Finaalissa oli niin kova tuuli, että se laskettiin kahden kierroksen kisana normaalin kolmen sijaan. Rukajärvi kaatui ensimmäisen laskunsa ja oli jo vähällä lopettaa leikin kesken vaarallisten olojen takia.

Saarenpää allekirjoittaa Rukajärven ajatuksen siitä, että naislumilautailun taso on noussut huomattavasti Sotshin 2014 talviolympialaisten jälkeen. Suuri yleisö tuppaa kiinnostumaan lumilautailusta juuri neljän vuoden välein.

– Toki kaikki laskijat toivovat, että pystyisi hyvässä säässä ja hyvällä radalla laskemaan oman tasonsa piikissä. Talvilajeissa ollaan luonnon armoilla, ja silloin tuloksiin vaikuttaa niin moni muukin tekijä kuin se, mitä laskija osaa, Saarenpää miettii.

Piiroiselle tripla

Lumilautailua riittää vielä olympialaisissa, eikä kaikkia suomalaismitalejakaan ole vielä välttämättä nähty.

Peetu Piiroinen pääsi halfpipen eli lumikourun finaaliin. Se käydään keskiviikkona kello 3.30 alkaen. Piiroinen itse kertoi lähtevänsä finaaliin maltillisin odotuksin. Saarenpää on samoilla linjoilla, sillä Piiroinen ei ole laskenut half pipeä aktiivisesti viimeisen 5–10 vuoden aikana.

Piiroisen suoritus saa silti hatunnoston Saarenpäältä. Yle kertoi viime viikolla, että myös lumilautailulegenda Shaun White ihailee Piiroisen kisaurakkaa. Piiroinen on nimittäin ainoa urheilija, joka osallistuu sekä slopestyleen, half pipeen että myöhemmin kisattavaan big airiin.

Big Airia ja krossia

Niin, big air. Saarenpää laittaa toiveet uusista suomalaismitalista nimenomaan siihen.

Big air on yhdestä hypystä koostuva kisa, jossa suomalaiset ovat perinteisesti olleet maailman huipulla. Enni Rukajärvi aloittaa big airin karsinnoilla varhain ensi viikon maanantaina ja miehet jatkavat keskiviikkoaamuna.

Finaalit ovat perjantaina ja lauantaina.

– Jos finaaliin pääsee, Ennillä on mahdollisuus mitaliin. Ja sanotaanko näin, että hyvänä päivänä en laske ulos myöskään miehiä mitalitaistelusta, Saarenpää sanoo.

Miehissä mukana ovat Kalle Järvilehto, Peetu Piiroinen, Rene Rinnekangas ja Roope Tonteri.

Suurelle yleisölle kenties tuntemattomin suomalaislumilautailija Pyeongchangin olympialaisissa on Anton Lindfors, joka osallistuu lumilautakrossiin.

Saarenpää kuvailee Lindforsia "nopeaksi mutta kevyeksi" laskijaksi.

– Toivotaan Antonille hyvää aikalaskua ja kaavioihin mukaan pääsyä. Hän on nopea, mutta jos siellä törmätään toiseen laskijaan, niin hän on yksi niistä ensimmäisitä, jotka lentää radalta

Lumilautakrossissa yleensä neljän hengen ryhmä laskijoita lähtee rinteelle samaan aikaan, ja joka erän jälkeen laskijoita karsiutuu pois. Kontakti, törmäilyt ja ulosajot ovat lajille tyypillisiä.

– Jos Anton pääsee mukaan kaavioihin, se on niin herkkä laji, että mitä vaan voi käydä, Saarenpää toteaa.

Lumilautakrossi alkaa aikalaskuilla torstaina neljältä aamulla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .