Ministeri Sampo Terho: Elektroninen urheilu pääsee liikunnan järjestöavustusten piiriin

Helsinkiin avattiin virtuaalisen autourheilun ja ajamisen keskus.

Viime vuosina rajusti suosiotaan kasvattanut elektroninen urheilu saatetaan nähdä Pariisin vuoden 2024 kesäolympialaisissa näytöslajina.

BBC:n mukaan Pariisin kisajärjestäjät käyvät parhaillaan keskusteluita Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kanssa e-urheilusta. KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach on hiljattain linjannut, ettei ainakaan väkivaltaisia videopelejä nähdä olympialaisissa.

Markkinointitutkimusyhtiö Newzoo on arvioinut, että e-urheilun maailmanlaajuiset katsojamäärät nousevat tänä vuonna peräti 380 miljoonaan.

– Elektroninen urheilu on suositumpaa kuin suuri yleisö luultavasti ymmärtää. E-urheilusta on tullut pysyvä ja kasvava globaali ilmiö, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kommentoi keskiviikkona.

Terho oli mukana avaamassa Helsinkiin virtuaalisen autourheilun ja ajamisen keskusta, jonka on määrä potkia kotimaisia e-moottoriurheilijoita eteenpäin.

Samalla Terho ilmoitti, että Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL) siirtyy liikunnan järjestöavustusten piiriin. Tähän saakka liitto on saanut toiminta-avustusta nuorisotyötä tekevänä järjestönä.

– E-urheilua aletaan hallinnollisessa mielessä kohdella liikuntana, vaikkei myöskään perinteistä urheilua suinkaan unohdeta, Terho sanoi STT:lle.

Urheilua vai ei?

E-urheilussa on myös suomalaisia ammattipelaajia, ja etenkin taistelulajeissa liikkuvat erittäin suuret palkintorahat.

Kansainvälinen e-urheiluliitto (IeSF) on pyrkinyt saamaan virtuaalilajeille tunnustusta urheilumuotona. Siitä on osoituksena myös olympiahalukkuus.

Yksi laji-ihmisiäkin jakava kysymys on, pitäisikö e-urheilu rinnastaa perinteisiin urheilumuotoihin.

– Suoraan sanottuna en pidä itseäni urheilijana, mutta tätä lajia pidän. Jos tekisin tätä täysipäiväisesti, sitten pitäisin itseäni urheilijana, summaa Tomi Manninen, joka ajaa virtuaalisen moottoriurheilun SM-sarjaa.

Isoihin kisoihin virtuaaliurheilu on joka tapauksessa pikkuhiljaa murtautumassa. Vuoden 2022 Aasian mestaruuskisoihin e-urheilu on jo hyväksytty mitalilajiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Onko elektroninen urheilu mielestäsi urheilua?

Uusimmat

Olympialaiset

Tokion olympialaisten lykkääminen on hyväksi urheilijoiden mielelle, sanoo yleisurheilupomo Coe – olympialaiset kisataan todennäköisesti heinä–elokuussa 2021

Olympialaisten lykkäys mukauttaa huippu-urheilijoiden valmennusta, mutta jotain myös jäi: "Joskus tämäkin korpivaellus loppuu"

Huippu-urheilijat osoittivat ymmärtämystä Tokion kesäkisojen siirtopäätökselle

Neziri, Lakka ja Liukkonen ottivat rauhallisesti lopullisen päätöksen vastaan  – tässä vaiheessa Tokion kisojen siirtyminen vuodella eteenpäin oli jo ennustettavissa

Tokion olympialaiset siirtyvät mahdollisesti jopa ensi vuoden kesään asti – ensimmäinen kerta, kun kisat siirtyvät rauhan aikana

Koronavirus uhkaa kesän joukkotapahtumia – EM-jalkapallo ja Tokion olympialaiset liikuttavat valtavia ihmismassoja

Nyt se on varmaa: Suomi sai olympiapaikan ratsastukseen

Trump harkitsee matkaa Tokion olympialaisiin – myös kisalippu Los Angelesin 2028 kisoihin kiinnostaa

Olympiareissu Tokioon väikkyy jo Mikkelän mielessä – Rion 2016-kisojen sulkapallounelmista jäi sitkeästi kirvelevät muistot

Monet suomalaisyritykset solmineet sopimuksia Pekingin talviolympialaisiin 2022 – Tuusulalainen Vepe toimittaa jääkiekkokaukaloita ja Honkarakenne majoituksia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.