Myhrer pujotteli neljännellä yrityksellä jättiyllätyksen

Pitkä ura huipentui olympiavoittoon suosikkien kompuroidessa.

Ruotsalainen pujotteluveteraani Andre Myhrer jutteli neljä vuotta Pyeongchangin olympialaisten pujotteluvoitosta. Juttu olympiakullasta jatkui vielä pujottelukierrosten välissä, kun hän keskusteli laskulinjoista valmennusjohdon kanssa.

Myhrer joutui silti hakemaan sanoja dramaattisen olympiakilvan jälkeen. Äijimmät laskijat Marcel Hirscher ja Henrik Kristoffersen tyrivät ja jättivät kultamitalin Myhrerille.

– On tämä ollut sairas matka, Myhrer, 35, huokaili reittiään olympiavoittajaksi.

Myhrer jäi 2006 kisoissa neljänneksi, kamppaili pronssin 2010 ja tuhri suuren kultamahdollisuutensa ulosajoon 2014.

– Tiesin, että minulla on edelleen mahdollisuudet hyvään tulokseen. Olen tehnyt sitä varten pitkään töitä. Mutta siinä onnistuminen, se on sairaan hienoa, Myhrer kertoi.

– Olen hakannut päätäni seinään aika usein. Nyt tietysti tuntuu, etteivät mitkään uhraukset menneet hukkaan rinteissä eikä punttisaleilla. Niissä kaikissa aikaisissa herätyksissä oli sittenkin järkeä.

Toiveet ja tavoitteet solmussa

Myhrerin tehtävä helpottui ensimmäisellä kierroksella, kun itävaltalainen voittajasuosikki Hirscher ei päässyt laskuaan edes puoliväliin. Norjalainen Kristoffersen johti avauslaskun jälkeen kilpaa 21 sekunnin sadasosalla ruotsalaisveteraaniin.

Myhrer nousi toisella laskullaan kärkeen. Hän onnitteli Ramon Zenhäusernia tämän mitalista, kun yleisö puhkesi huutoon.

– Olin iloinen, koska olin varmistanut mitalin. En seurannut Henrikin laskua, mutta ymmärsin, mitä se huuto tarkoitti, Myhrer kertoi.

– Aluksi olo oli tyhjä. Nyt tunnen itseni onnekkaaksi. On fantastista lopettaa olympiaura tällä tavalla.

Kaksi asiaa käänsi Myhrerin olympiapettymyksen menestykseksi. Hän kevensi kesällä voimaharjoittelua ja onnistui myös valmistautumisessaan.

– Olen tasapainoisempi urheilija kuin neljä vuotta sitten. Vielä Sotshissa minulta menivät toiveet ja tavoitteet sekaisin, Myhrer arveli.

Etelä-Korean olympialaiset

Stenmark, Pärson, Hansdotter ja Ruotsin kuningas ylistävät Myhreriä

Ruotsalaisen Andre Myhrerin pujottelukulta Pyeongchangista arvioitiin tuoreeltaan onnekkaaksi. Ruotsin entiset alppitähdet löysivät mestaruuteen toisenlaisen näkökulman.

– Myhrer laski viisaasti ja virheittä. En usko, että Henrik Kristoffersen tai edes Marcel Hirscher olisivat yltäneet hänen aikaansa, jos olisivat päässeet maaliin. Kaksinkertainen olympiavoittaja Ingemar Stenmark

– Minulla oli tunne, että Myhrer voisi voittaa, mutten uskaltanut uskoa tunteisiini. Pyeongchangin lumi on niin vaikea laskea. Torinon 2006 olympiavoittaja Anja Pärson

– Wow Myhrer. Olet todella ansainnut olympialaisten kultamitalin. Kaksinkertainen olympiavoittaja Pernilla Wiberg

– Hänellä on fantastinen ura, jonka hän kruunasi nyt kultamitalilla. Tätä on vaikea pukea sanoiksi. Pyeongchangin pujotteluvoittaja Frida Hansdotter

Ruotsin kuningas seurasi miesten pujottelua kisapaikalla kuten Stenmarkin kultasuorituksia 1980 Lake Placidissa.

– Tosi hienoa, fantastista. Olemme seuranneet hänen uraansa Torinon kisoista asti ja vihdoinkin. Hän tosiaan taisteli tämän voiton. Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.