Olympialaisten ampumahiihto oli Ruotsille jättipotti

Ruotsin miesten viestijoukkue juhli kultaa

Olympialaisten ampumahiihdosta tuli Ruotsille kultakaivos, ja sitä ei moni osannut odottaa.

Ampumahiihdon päätöspäivänä perjantaina Ruotsi voitti miesten 4x7,5 kilometrin viestin 55,5 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen Norjaan. Saksa jäi pronssille hävittyään Ruotsille yli kaksi minuuttia.

Ruotsi nappasi Pyeongchangin kisojen ampumahiihdosta kaksi kultaa ja kaksi hopeaa. Mitalisaalis on ennakoitua selvästi komeampi.

– Loistavaa ammuntaa, aivan ylivertaista, Ruotsin maajoukkueen ampumavalmentaja Johan Hagström riemuitsi uutistoimisto TT:lle miesten viestin ratkettua.

Ruotsi nappasi viestikultaa joukkueella Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson ja Fredrik Lindström. Joukkue ei käynyt kertaakaan sakkokierroksella, ja varapatruunoita se käytti seitsemän.

Kilpailu ratkesi ankkuriosuuden pystyammunnassa, josta Norjan Emil Hegle Svendsen lähti sakkokierrokselle ja Lindström kohti voittoa.

Viestimiesten lisäksi ruotsalaisista olympiakultaa juhli Hanna Öberg naisten normaalimatkalla. Hopeaa pokkasivat Sebastian Samuelsson miesten takaa-ajokisassa ja naisten viestijoukkue.

Ruotsin tähdet nuoria

Ruotsin edellinen ampumahiihdon olympiavoittaja oli Björn Ferry Vancouverin kisoista 2010, mutta Sotshin olympialaisissa neljä vuotta sitten maa ei saanut yhtään mitalia.

Ruotsin uuden tulemisen taustalla on rahallisia panostuksia ja hyvää juniorityötä. Pyeongchangin henkilökohtaisten matkojen mitalisteista Samuelsson on vasta 20-vuotias ja Öberg kaksi vuotta vanhempi.

Suomen ampumahiihtäjien parhaaksi sijoitukseksi jäi yltäminen sekaviestissä kuudenneksi.

Olympialaiset ovat sujuneet ruotsalaisurheilijoilta muutoinkin vahvasti, sillä maa on kerännyt 11 mitalia (kuusi kultaa ja viisi hopeaa). Sotshin kisoissa Ruotsi saavutti vain kaksi kultaa.

Lisää mitaleita on tiedossa, sillä Ruotsi nähdään curlingissa sekä miesten että naisten loppuottelussa. Miesten finaali on lauantaina ja naisten sunnuntaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.