Pettymysten kautta tulevaan – yhdistetyn nuorilla vielä vähän kasvamista

"Hirvosella on mahdollisuuksia maailman parhaaksi"

Monen, eikä vähiten joukkueen itsensä, odotuksissa tai vähintään vahvoissa toiveissa ollut olympiamitali jäi tulematta, kun yhdistetyn kilpailut päättyivät Pyeongchangissa joukkuekisan kuudenteen sijaan. Suomen saldoksi jäi kaksi muutakin kuutossijaa, kun Eero Hirvonen taisteli lähes mitalin tuntumaan olympiadebyyttinsä molemmissa henkilökohtaisissa kisoissa.

Hirvonen oli kisat avanneen normaalimäen koitoksen jälkeen hyvin pettynyt. Olotila kuitenkin parani kisojen edetessä, etenkin siksi, että suorituksissa oli varmuutta koko ajan.

– Suorituksista voi olla ylpeä. Vaikka mitali olikin tavoitteena, niin suorittamiseen niin mäessä kuin ladulla pitää olla tyytyväinen. Ja vaikka harmittavan lähellä olikin jackpotti, niin en ole tällä kaudella kolmea näin tasaista kisaa vetänyt, Hirvonen summasi kisansa Etelä-Koreassa.

Päävalmentaja Petter Kukkonen myönsi tietynlaisen pettymyksen.

– Totta kai jokainen odotti mitalia, minäkin, mutta hän ei vaan ollut vielä tarpeeksi valmis siihen, Kukkonen totesi.

Hirvosen kasvu valmiimmaksi on kuitenkin hyvässä tahdissa. Ja tien päässä odottaa Kukkosen mukaan pääsy armottoman lajin ylimmälle portaalle.

– Hän on timanttia. Uskon, että hänellä on mahdollisuuksia maailman parhaaksi tässä lajissa tulevaisuudessa. Hän on taistelija ja pystyy ratkaisemaan näitä kisoja kun aika on siihen kypsä.

Herola kesti paineen

Suomen toisen huipputekijän Ilkka Herolan kisat olivat tuskaisaa tarpomista turhautumisen saappaissa. Kadonnut mäkivire tuhosi henkilökohtaiset kisat, vaikka normaalimäestä tulikin lopulta kunniakas kahdeksas sija. Suurmäen murheilun jälkeen oli sitten otettava riski, ja se kannatti: laskuasennon muutos aukaisi henkistä lukkoa, ja Herola hyppäsi joukkuepäivänä komeasti.

– Halusin laittaa hänet siihen kovimpaan paikkaan eli mäkikierroksen alkuun: katsotaan, onko jätkästä kovassa tilanteessa suorittamaan. Ja maailmanluokan hyppy tuli, Kukkonen kertoi.

Herola olikin päivän päättyessä aivan eri mies kuin edellispäivien myrtynyt varjo itsestään.

– Olivathan nämä kisat pettymys, mutta elämä jatkuu. Isossa kuvassa tietää, että kaikki palaset ovat ihan kohdallaan ja hyviinkin suorituksiin pystyy, Herola sanoi.

– Meinaa välillä itseltäkin hämärtyä se tosiasia, että aika alkupuolella tässä vielä ollaan. Ihan hyvässä vaiheessa mennään. On pystynyt itselle ja muillekin näyttämään, että parhaimmillaan riittää ihan mihin vain.

Prosessi loppuun

Kukkosen mukaan pitkä prosessi Hirvosen, Herolan, Leevi Mutrun, Arttu Mäkiahon ja muidenkin nuorten kanssa on vielä kesken. Kukkonen haluaisi olla viemässä sitä loppuun, tähtäimessään Pekingin kisat 2022.

– Seuraava olympiadi näyttää, nousevatko nämä pojat absoluuttiselle maailman huipulle. Se on se etsikkoaika. Ja jos nousevat, niin he voivat olla kymmenen vuotta siellä huipulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.