Pohjois-Korean cheerleaderit jäivät etäisiksi – Turvamiehet pitivät ulkomaalaiset loitolla "kaunotarten armeijasta"

"Rehellisesti sanottuna, tuo cheerleader-ryhmä ei tuntunut olevan täällä urheilijoita tai esimerkiksi Koreoiden jääkiekkojoukkuetta varten."

Pyeongchangin talvikisojen suurin, erottuvin ja seuratuin kannattajaryhmä "kaunotarten armeija" tuli Pohjois-Koreasta. Yli 200 parikymppistä naista oli kisoissa tekemässä Pohjoiselle PR:ää, mutta joukko jäi ulkomaalaisille vieraaksi.

– Uskon, että näiden cheerleadereiden tehtävä oli hurmata ihmiset. Heidän sanomansa oli, että pohjoiskorealaiset eivät ole vain Suuren Johtajan puheita toistelevia robotteja, Soulissa sijaitsevan Kookminin yliopiston professori Andrei Lankov arveli.

Vaikutus oli usein päinvastainen, kun ulkopuoliset eivät saaneet tarkasti vahdittuun ryhmään minkäänlaista kosketusta. Etenkin nuoret eteläkorealaiset pettyivät, kun cheerleaderit vastasivat lähestymisyrityksiin vain vilkutellen ja hymyillen.

Yhtenäisesti puetun Pohjois-Korean kannattajajoukon asut, koreografiat ja yhteislaulut olivat länsimaalaisista outoja.

– Rehellisesti sanottuna, tuo cheerleader-ryhmä ei tuntunut olevan täällä urheilijoita tai esimerkiksi Koreoiden yhteistä jääkiekkojoukkuetta varten, Yhdysvalloissa syntynyt mutta Koreoiden kiekkojoukkueessa pelannut Randi Griffin kertoi.

– Heillä oli muut syyt olla täällä.

Loikkauksen uhka pelotti

Pohjois-Korean cheerleader-ryhmään valitut naiset on valikoitu huolellisesti maan yliopisto-opiskelijoiden joukosta. Tiettävästi ryhmän jokaisen jäsenen taustat tarkastettiin etukäteen huolella.

Kisoissa Pohjois-Korean omat turvamiehet ovat valvoneet ryhmän liikkeitä tarkasti.

– Emme ole olleet missään tekemisissä näiden vieraidemme kanssa, ryhmän majoittaneen hotellin edustaja Tae-eun Kim kertoi.

Cheerleaderit asuivat 120 kilometrin päässä kisapaikoista, ja hotellissa heidät oli erotettu muista vieraista. Poliisi vartioi kisojen ajan hotellin sisäänkäyntiä.

Etelä- ja Pohjois-Korealla oli yhteinen huoli vieraista. Loikkauksia pelättiin molemmin puolin rajaa.

– Yksikin loikkaus olisi paha isku maiden välisille suhteille, Lankov totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.