Ristomatti Hakola mittaa vuosien työn tulokset: "Nyt on se päivä"

Krista Pärmäkoski ja Ristomatti Hakola lähtevät Suomen hihtomaajoukkueen syömähampaina olympiasprinttiin, mutta miten heille lopulta käy, se selviää vasta vähän ennen iltakymmentä Etelä-Korean aikaa ja iltapäivällä Suomessa, kun sprinttikilpailut hiihdetään ensimmäistä kertaa olympialaisten historiassa keinovaloissa.

– On yksi päivä neljän vuoden välein, kun pitäisi olla parhaassa mahdollisessa kunnossa. Toivottavasti se tulee nyt, toivottavasti napsahtaa, Hakola tuumi muutamaan päivää ennen starttia.

Hakola on tehnyt vuosia töitä tavoitteensa eteen ja tulosta on alkanut tulla. Lahden MM-hiihdoissa paukut riittivät uran ensimmäiseen finaalipaikkaan ja kuutossijaan, tällä kaudella hän on yltänyt maailmancupissa jo kolmasti neljänneksi. Jos "napsahtaa", ei mitali ole utopistinen haave.

Hakolan lisäksi suomalaisista kilpailevat sprintterit Martti Jylhä ja Lauri Vuorinen sekä sunnuntaina tyhjennysharjoituksen tehnyt Iivo Niskanen. Koska nyt hiihdetään perinteisellä, voi Niskanen olla kisan yllätyskortti.

– Ainakin rata on raskas, se sopii minulle, hän arvioi.

Kisan ykkössuosikki on yhdistelmäkilpailussa epäonnistunut Norjan Johannes Höstflot Kläbo, jos ei menettänyt liikaa voimiaan sunnuntaina. Kauden tilastot ovat karuja Kläbon haastajien kannalta: viisi voittoa ja yksi kakkossija.

"Kovat ovat kovia illallakin"

Krista Pärmäkoski arveli lauantaina, että kilpailun myöhäinen ajankohta ja valaistus voivat tuoda mukaan "jotain spesiaalia".

– En ole ikinä kilpaillut näin myöhään, mutta kovat ovat kovia illallakin. Tykkään radasta ja voin lähteä katsomaan rennoin mielin.

Suomalaisista Kerttu Niskanen ja Johanna Matintalo kilpailivat jo skiathlonissa, mutta Aino-Kaisa Saariselle sprintti on hänen neljänsien olympiakisojensa avausstartti.

– Se on minun pääkilpailujani näissä kisoissa ja uskon, että siinä tulee kauden paras suoritus, luotti Saarinen, joka on tämän talven maailmancupissa ollut parhaimmillaan kahdesti 11:s.

– Latu tuntuu hyvältä ja uskon, että ratkaisut tehdään jo kakkosnousussa, jossa pitää mennä kovaa ja pystyä lopun jyrkällä osuudella rytminvaihdokseen, hän ennakoi.

Maiken Caspersen Falla yrittää tehdä kisassa olympiahistoriaa, sillä yksikään sprinttihiihtäjä ei ole pystynyt kahteen olympiavoittoon. Norjalainen on tällä kaudella ollut palkintopallilla jokaisessa viidessä hiihtämässään sprintissä.

Etukäteen kovin uhkaaja on tänä talvena jo kolme kertaa voittoa juhlinut Ruotsin Stina Nilsson.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .