Rokkitähti palasi valtaistuimelle lumikourussa - "Historiallisen kova lasku"

Olympialaisten suurin sirkus taisi olla keskiviikkona Phoenix Snow Parkin lumikourukisassa. Maailman parhaana lumilautailijana pidetty USA:n Shaun White nousi upealla päätöslaskullaan uransa kolmanteen olympiavoittoon.

White laski jo avauskierroksella pisteet 94,25 ja heitti riehaantuneena kypäränsä katsomoon. Japanin Ayumu Hirano, 19, räväytti kuitenkin toisella kierroksella pisteen edelle. Jännittävä loppu huipentui Shaun Whiten temppuihin viimeisenä laskijana.

Kokenut 31-vuotias White onnistui kovassa paikassa täydellisesti ja saavutti huippupisteet 97,75.

Suomen päävalmentaja Antti Koskinen oli samaa mieltä pisteistä tuomareiden kanssa kisan jälkeen.

– Shaun teki historiallisen kovan laskun. Tyyliseikoista voi olla useaa mieltä, mutta kun sinkoaa noin ylös ja saa otteet laudasta mukaan, niin onhan se hatunnoston arvoinen suoritus, Koskinen hehkutti.

"Kaikkien aikojen paras"

Whiten vahvuutena ovat muita korkeammat hypyt, joissa ehtii pyöriä monenlaisia temppuja.

– Sotshin olympialaisissa White yritti myös slopestyleen, mutta joutui jättämään pelin kesken. Siellä halfpipekään ei onnistunut, ja hän oli neljäs. Viime vuosina White on jättänyt kaiken muun sivuun ja panostanut lumikouruun, Koskinen tiesi.

Halfpipe-katsomot pullistelivat täynnä hurraavia USA:n ja Japanin faneja – eivätkä vähiten supertähti Whiten ansiosta.

Shaun White on saavuttanut kahdesti urallaan täydet sata pistettä. Joku voisi sanoa, että hän saa pisteitä myös maineellaan.

– Sitä on vaikea arvioida, mutta onhan se varmasti niinkin. Tammikuussa Snowmassin sata pistettä oli osaltaan mediatemppu. Toisaalta on hyvä, että keskustellaan siitä, mitä on täydellinen lumilautailu, Koskinen mietti.

– En usko, että edes White sai nimellään pisteitä täällä olympialaisissa, suomalaismedian kanssa Whiten päätöslaskua seurannut Peetu Piiroinen sanoi.

– Hän on kyllä kaikkien aikojen paras paippilaskija.

"Vähän isompi stara"

"The Flying Tomato" -lempinimen punertavien hiuksiensa takia saanut White on tehnyt hyvän tilin lautailulla. White solmi ensimmäisen sponsorisopimuksensa jo 7-vuotiaana ja nousi miljonääriksi saavutettuaan ensimmäisen olympiakullan vasta 19-vuotiaana Torinossa 2006. Kalifornian kasvatilla onkin varaa luoda omat harjoitusolosuhteet.

– Vaikuttaa siltä, että hänellä ei ole puutetta pikkurahasta. Olimme viime kesänä kaksi viikkoa harjoittelemassa samalla paikkakunnalla Shaunin kanssa. Hän oli rakennuttanut sinne oman lumikourun, vaikka siellä oli jo toinen kouru, Koskinen kertoi.

White liikkuu omissa oloissaan muun lumilautaväen ulkopuolella. Olympialaisiin hän valmistautui erillään muusta USA:n joukkueesta.

– Shaun matkustaa ja harjoittelee oman valmentajansa kanssa. Hän on vähän isompi stara muihin verrattuna, Piiroinen ja Koskinen miettivät.

Finaalin jälkeen kaikki repivät Whitea ja hän saapui kuin odotettu rokkitähti lehdistötilaisuuteen pari tuntia kisan päättymisen jälkeen.

White on ihan oikeastikin rokkistara, sillä soittaa kitaraa Bad Things -bändissä. Hänen puolisonsa on muusikko Sarah Barthel.

Kohteliaan ja sympaattisen kuvan itsestään antanut White kävi läpi hetkeä, joka varmisti hänen historiallisen olympiavoittonsa.

– Olin ylhäällä, katsoin alas ja mietin, että olen tehnyt tätä koko ikäni. Luotin itseeni ja sain poistettua häiriötekijät, vaikka paineet olivat kovat, White luonnehti.

62 tikkiä kasvoihin

White loukkaantui harjoituksissa viime lokakuussa ja sai 62 tikkiä naamaansa osuttuaan kourun yläreunaan.

– Pystyin tekemään nyt sen saman tempun onnistuneesti kisassa, lumilautakuningas iloitsi.

White sai kisan jälkeen kritiikkiä USA:n lipun käsittelystä voitonjuhlissa. White veti lippua maassa ja astui sen päälle. Amerikkalainen pahoitteli tapahtunutta.

Mystisen Whiten maine sai kolhun pari vuotta sitten, kun hänen yhtyeensä rumpali syytti häntä seksuaalisesta ahdistelusta. White kuittasi ne puheet lehdistötilaisuudessa juoruiksi.

– Se on tehty. Minä voitin. Kiitos! White päätti lehdistötilaisuuden muutaman kysymyksen jälkeen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .