Suomen miesampumahiihtäjät palasivat arkeen

Ohilaukausten suma huuhtoi haaveet yllätyksestä takaa-ajossa.

Suomen miesampumahiihtäjät palasivat olympiakisojen takaa-ajossa arkeen.

Suomalaiset romahtivat Pyeongchangin ampumapaikoilla. Pikakisan 19:s Olli Hiidensalo ampui seitsemän sakkoa, 20:s Tero Seppälä viisi ja takaa-ajoon sijalta 45 lähtenyt Tuomas Grönman kuusi.

Mainiosti sujuneessa pikakisassa suomalaiskolmikko oli ampunut yhteensä 30 laukauksesta kaksi ohi.

Takaa-ajon lopputuloksissa Seppälä oli 25:s, Hiidensalo 35:s ja Grönman 55:s.

Suomalaisista Seppälä oli 12,5 kilometrin kilpailun puolivälissä vielä hyvässä vauhdissa ja edellä esimerkiksi maailmancupin kokonaiskisassa toisena olevaa Norjan Johannes Bötä. Pian tämän jälkeen Seppälä joutui kiertämään ensimmäisen pystyampumapaikan jälkeen sakkoringin kolme kertaa.

– Pystypaikalla oli niin hankalat olosuhteet, että huippumiehet molemmilta puoliltani ampuivat samat sakot. Ei siinä oikein ollut parempaan mahdollisuuksia, vaan se olisi vaatinut hirveää tuuria, Seppälä sanoi.

Tuuli tuttu riivaaja

Seppälä ei ollut tyytyväinen hiihtoonsa.

– Ei ollut hiihdossa aivan paras päivä.

Hän taittoi osan matkasta sekunnin edellään lähteneen Hiidensalon kanssa. Hiidensalo putosi kyydistä toisella makuupaikalla, jolla hän ampui kaksi laukausta ohi.

Pikakisassa kolmen muun kilpailijan tavoin nollat ampunut Hiidensalo rämpi varsinaisesti viimeisellä ampumapaikalla, jolta kertyi kolme sakkoa.

– Pystypaikalla oli kovia tuulia. Ekan pystyn otin ihan hyvin, mutta viimeisellä paikalla en saanut laikkoja alas. Seitsemän sakkoa on liikaa. Jos olisi tullut pari vähemmän, se olisi ollut ok suoritus tähän keliin, Hiidensalo kertoi.

Hiidensalo kaipaili viestijoukkuetta

Jos olympiakisat kuuluisivat maailmancupiin, Hiidensalolle olisi pikakilpailun tavoin ropissut takaa-ajosta cup-pisteitä. Hän ja Seppälä ovat Pyeongchangissa osoittaneet, että miesampumahiihtäjät olivat olympiamatkan arvoisia.

– Oma mielipiteeni on se, että ehdottomasti tänne olisi pitänyt lähettää koko miesten viestijoukkue, Hiidensalo huomautti.

Hän perustaa näkemyksensä siihen, että Suomella olisi periaatteessa ollut Pyeongchangissa neljä maapaikkaa miesten ampumahiihtoon.

– Pitäisi valita sen mukaan, miten kansainväliset rajat antavat myöten. Luulen, että seuraaviin olympialaisiin valitaan sen mukaisesti ja nykyinen valintamenettely tulee jäämään historiaan, Hiidensalo perusteli.

Hopea-Samuelsson tuttu suomalaisille

Suomen kolmannella kilpailijalla Grönmanilla oli kolmen ampumapaikan jälkeen kolme sakkoa, ja viimeiseltä pystyltä niitä kertyi kolme lisää.

– Oli ehkä hankalampi keli kuin eilen. Kun keskeltä penkkaa ampuu, kyllähän siellä tuulee, hän kuvaili.

Takaa-ajon voitti pikakisan notkahduksestaan toipunut Ranskan Martin Fourcade. Miesten ampumahiihtoa viime vuodet hallinnut Forcade otti uransa kolmannen olympiakullan 12 sekunnin erolla ennen toiseksi sijoittunutta suuryllättäjää, Ruotsin 20-vuotiasta Sebastian Samuelssonia.

Sekä Fourcade että Samuelsson ampuivat yhden sakon, kuten myös kisan kolmonen Saksan Benedikt Doll. Nollille ei ampumapaikoilla yltänyt kukaan.

Grönman muistaa Samuelssonin parin kuukauden takaa Hochfilzenin maailmancupista.

– Pelasimme ruotsalaisia vastaan pingistä, ja he hävisivät.

Seppälä on takaa-ajoon 14 sekuntia edellään lähtenyttä olympiahopeamitalistia reilun vuoden vanhempi.

– Tunnen hänet nuorten kisoista. Kova kaveri, vähän suomalaiseen tyyliin periksiantamaton ja tosi kova taistelemaan. Harteikas kaveri, joka jaksaa ylämäkiin työntää hirmuista kyytiä, Seppälä arvioi kilpakumppaniaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.