Tästä syystä suksi ei luista olympialaduilla – Huoltojoukot hiovat taktiikkaa yhteislähtöön

"Kun olemme putsanneet suksien pohjia voiteenpoistoaineella, rätti on ihan musta."

Suksien luisto heikkenee jo viiden kilometrin hiihtämisen jälkeen Pyeongchangin olympialaduilla. Tuuli kantaa ladulle maa-ainesta lumettomasta ympäristöstä, ja myös ilmansaasteet vaikuttavat suksen liukuun.

– Kun olemme putsanneet suksien pohjia voiteenpoistoaineella, rätti on ihan musta, kuvasi Suomen huoltopäällikkö Matti Haavisto torstaina, kun huoltoryhmä valmistautui viikonlopun pitkiin hiihtomatkoihin.

Lauantainen miesten 50 kilometriä ja sunnuntainen naisten 30 kilometriä hiihdetään yhteislähtönä 8,3 kilometrin hiihtouralla. Miehet saavat vaihtaa sukset kahdesti, naiset kerran.

Suomalaiset luovat varikkotaktiikan perjantaina, kun varikkokäynteihin kuluvaa aikaa päästään mittaamaan virallisessa harjoituksessa.

– Kellotamme vaihtoon menevän ajan ja mietimme, kuinka paljon luisto heikkenee kierroksen aikana, Haavisto kertoi.

Varikkokäynnin ajoitukseen vaikuttaa myös, millaisessa porukassa tulee stadionille. Hyvää peesihyötyä ei kannata hukata.

Perunajauhomainen lumi

Haaviston mukaan huoltoryhmät ovat jo saaneet hyvän tuntuman Pyeongchangin kuivaan ilmaan ja perunajauhomaiseen tykkilumeen. Ilman kosteusprosentti on ollut alimmillaan kymmenen.

Joissakin perinteisen hiihtotavan kisoissa Suomen huollolla on ollut haasteita riittävän pidon saamiseksi suksiin, ja pitkille matkoille hiihtäjille halutaan alle helposti hiihdettävät sukset.

Ratkaisevat tekijät ovat suksen profiili, pohjakuviointi ja voitelu. Huolto yrittää löytää kaksi samanlaista paria, koska varikkopilttuuseen pitää järjestää varapari.

Täysin identtisiä pareja suksitehtaiden koneista ei valmistu, joten todennäköisesti yksi urheilijan suksipareista on aavistuksen toista huonompi.

– Pitää päättää, lähteekö paremmalla vai huonommalla suksella. Jos lähtee huonommalla, sillä ei kannata hiihtää pitkään, vaan pitää tulla aikaisemmin vaihtoon. Jos lähtee paremmalla, sillä kannattaa hiihtää mahdollisimman pitkään.

– Toki kun on riittävästi hiihdetty, se huonompikin on ykkösparia parempi, kun alla oleva pari on jo hyytynyt matkan varrella, Haavisto selitti.

Etelä-Korean olympialaiset

Neljätoista suksihuoltajaa varmistaa Suomen hiihtäjien menestystä

Suomen hiihtohuollon tunnuslukuja Pyeongchangin olympialaisissa:

Hiihtäjien suksikalustosta vastaa 14 suksihuoltajaa, joista yksi keskittyy suksien pohjien hiontaan.

Laivalla kontissa Etelä-Koreaan tuli huollon käyttöön 2 500 kiloa tavaraa, josta hiontakoneen osuus oli 800 kiloa.

Lisäksi jokainen suksihuoltaja toi matkatavarana noin 15 pakaasia.

Huoltopäällikkö Matti Haaviston arvion mukaan hiontakoneella on työstetty noin 300 suksiparin pohjat olympiareissulla.

Hiihtäjillä on olympialaisissa noin 40–50 paria suksia; kaikilla vapaan ja perinteisen hiihtotavan suksia. Ne tuotiin lentoteitse Suomesta.

Huollon käytössä on 4–5 huoltokoppia suksien huoltoa varten. Maailmancupeissa käytettävää huoltorekkaa ei tuotu Etelä-Koreaan.

Kotimatkalle joukkue pakkaa lentokoneeseen muun muassa suksivoiteet, koska kausi jatkuu Salpausselällä 2.–4. maaliskuuta.

Kontissa Suomeen lähtevät kiireettömät tavarat. Ne ovat laivamatkan jälkeen perillä toukokuussa.

STT

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.