Toivanen ja Lehtonen totuttelivat hankaliin sääoloihin

Laura Toivanen, 29, on 22-vuotiasta Venla Lehtosta huomattavasti kokeneempi ampumahiihtäjä, mutta uran ensimmäiset olympiakisat Pyeongchangissa yhdistivät naisten viestissä kumpaakin.

Toivanen toi aloittajana Suomen ensimmäiseen vaihtoon 11:ntenä. Hyvä ampuja joutui käyttämään makuupaikalla yhden varapatruunan.

– Oli haastavat olot. Tuulet pyörivät penkalla, eikä ollut suksilla kulkupäivä. Satoi uutta lunta, joka oli kuin jarrua, Toivanen kuvaili.

Toivanen on tällä kaudella yltänyt ensimmäisen kerran urallaan 40:n joukkoon maailmancup-pisteille (33:s). Olympia-Pyeongchangissa hän on kuulunut Tero Seppälän ja Olli Hiidensalon ohella Suomen ampumahiihtojoukkueen myönteisiin yllättäjiin.

Toivanen oli matkalla 30:n joukkoon avausmatkalla sprintissä, mutta kaatuminen runsas kilometri ennen maalia tärveli sijoitustoiveet.

– Tason nosto johtuu varmaan koko joukkueesta. Olemme tehneet hirveästi töitä ja olleet leirityksessä, Toivanen muisteli.

Lehtonen unelmoi 2022 Pekingistä

Lehtonen odotteli viestikisan aikana vuoroaan ankkurina. Suomi kävi välillä kilpailun kärjessäkin, kun Kaisa Mäkäräinen nosti joukkueen toiseen vaihtoon mennessä johtoon.

22-vuotias Venla Lehtonen myönsi, että kisaolosuhteet jännittivät. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
 

– Kyllä siinä katseli, että hei vitsi, jos joutuu kärjessä lähtemään. Ei vaan, hieno juttu. Tuo aina positiivista omaan tekemiseen, kun joukkue pärjää.

– Pakko myöntää, että jännitti, kun huomasi, että olosuhteet olivat vaikeat, Lehtonen lisäsi.

Kaikki kolme varapatruunaansa käyttänyt, mutta sakoitta ampunut Lehtonen ankkuroi Suomen maaliin 15:ntenä. Taakse jäi kolme joukkuetta.

– Olympiakisat ovat antaneet tosi paljon. On ollut mielessä, että haluan olla neljän vuoden päästä parhaassa iskussa ja taistella podium-paikoista, henkilökohtaisista matkoista sprinttiin osallistunut Lehtonen kiirehti vuoden 2022 Pekingin olympiakisojen suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.