Valmentaja Ohtonen halasi olympiavoittajaa tiukasti – "Iivosta on kasvanut suurhiihtäjä"

Valmentaja kehotti Niskasta nauttimaan päivästä.

Valmentaja Olli Ohtonen halasi Iivo Niskasta tiukasti Pyeongchangin maalialueella. Valmentajan sanoma suojatilleen oli, että tästä on kasvanut suomalainen suurhiihtäjä.

– Sanoin saman hänelle jo Lahdessa. Ne ovat aika harvassa, joilla on henkilökohtainen maailmanmestaruus ja olympiavoitto, Ohtonen sanoi.

– Kehotin häntä vielä nauttimaan päivästä.

Ohtonen on tyynen rauhallinen mies, joka ei helposti riehaannu hurjiin tuuletuksiin. Hän myönsi kuitenkin kisan jälkeen tunnekuohun olleen aika raju.

– Meinasi karata lapasesta, Ohtonen naurahti ja täsmensi ottaneensa lakin pois päästä.

Hän jännitti 50 kilometrin kisan loppuratkaisua, pystyykö Niskanen pudottamaan Aleksandr Bolshunovin kyydistä, vai kepittääkö 21-vuotias venäläishiihtäjä Niskasen. Runsas kilometriä ennen maalia Niskanen karkasi ja vei olympiavoiton parinkymmenen sekunnin erolla.

Kulta ratkaistiin Iivo Niskasen (vas.) ja Aleksandr Bolshunovin kesken. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
 

Ohtosen mukaan taktiikka suksien vaihdossa onnistui, ja Niskanen hallitsi muutenkin ladun tapahtumia. Alun perin Niskasen oli määrä lähteä vetämään vasta 30 kilometrin tienoilla, mutta Niskanen lähti jo kymmenkunta kilometriä aiemmin. Bolshunov otti Niskasen kiinni noin 12 kilometriä ennen maalia, ja kaksikko ratkaisi keskenään olympiavoiton.

– Tästä tuli hieno kestävyysurheilun näytös. Eiköhän tästä tarinoita piisaa, Ohtonen sanoi.

Yhtymäkohtia viime kauteen

Ohtonen on valmentanut Niskasta vuodesta 2013, ja kaksikko on osunut kultasuoneen. Tässäkin kaudessa oli kuitenkin muutama jakso, jona kaikki ei sujunut suunnitelmien mukaan. Ohtosen mukaan kaikki ei mene koskaan niin kuin telkkä pönttöön.

– Kesällä oli haasteita. Ennen Tour de Ski -kiertuetta Iivo oli kipeänä, eivätkä harjoittelu ja kilpaileminen lähteneet Tourin jälkeen niin hyvin käyntiin kuin olisi toivonut.

– Tässä on yhtymäkohtia Lahden kauteen. Silloin ennen MM-kisoja oli vähän huonomman vireen hetki, ja Keuruun SM-kisat piti jättää välistä, Ohtonen kertasi.

Vuosi sitten Niskanen nousi suvannosta maailmanmestariksi, nyt olympiavoittajaksi.

Olympialaisten aiemmat matkat, yhdistelmäkilpailu, sprintti ja viesti, palvelivat hyvin Niskasen päätavoitetta. Etenkin viestin hyvä osuus nosti Niskasen itseluottamusta.

Pyeongchangissa Ohtonen kertoi nähneensä viimeisellä kisaviikolla suojattinsa tekemisissä harmoniaa ja rauhallisuutta.

– Tuli oli, että tässä aletaan lähestyä kauden parasta tilaa. Se poiki näin upealla tavalla olympiakultaa, Ohtonen puntaroi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hopeamies Bolshunov sätti suksiaan: "Olisin voinut voittaa"

Iivo Niskanen: "Viime vuonna jo todistin, että unelmia pystyy toteuttamaan"

Kauas kärjestä jäänyt Matti Heikkinen iloitsee Niskasen menestyksestä: Koko porukka juhlii, sauna lämmitetään

Mika Kojonkoski Niskasesta: Miellyttävä ihminen, huikea urheilija

Kuninkuusmatkalla olympiakultaa voittanut Iivo Niskanen: "Lujilla oli henkisesti"

Niskaselle ylistystä norjalaiselta kilpakumppanilta: "Hän on mahtava, hän on uskomaton"

Iivolle sataa onnitteluita valtiojohtoa myöten

Niskasen vanhemmat tunteikkaina – onnen kyyneleitä ei voinut pidätellä