Viimeiset hiihtäjät uunista ulos: Pentsinen ja Roponen avaavat olympiakilpailunsa

Pentsinen kisaa perjantaina miesten 15 kilometrillä, Roponen huomenna naisten 10 kilometrillä.

Anssi Pentsinen ja Riitta-Liisa Roponen avaavat loppuviikolla Pyeongchangin talvikisojen olympiahiihtonsa. Roponen saa kisavuoron torstaina, kun naisten ohjelmassa on 10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla. Pentsinen starttaa perjantaina miesten 15 kilometrille, niin ikään vapaalla hiihtotavalla.

– Kymppi on ollut koko ajan katseissa, ja onneksi kisapäivä tulee huomenna, Roponen ennakoi joukkueen mediatilaisuudessa.

Olympialaiset ovat Roposen viidennet ja haukiputaalaishiihtäjän mukaan ehdottomasti viimeiset. Hän täyttää toukokuussa 40 vuotta.

Roposelle pääsy Pyeongchangiin on riemuvoitto. Vuosi sitten hän oli selkäleikkauksessa, ja leikannut lääkäri arvioi silloin, että Roponen kokee nämä kisat television katsojana. Urheilija ei uskonut, ja nyt hän nauttii siitä, että pystyy kilpailemaan vielä maailman huippujen kanssa.

Roposen kanssa kymppiä hiihtävät suomalaista Laura Mononen ja Krista Pärmäkoski. Kerttu Niskanen vetäytyi matkalta keskiviikon harjoituksen jälkeen, koska tunsi olonsa epävireiseksi. Vapaalle hiihtotavalle suomalaisilla ei ole korvaavaa hiihtäjää, sillä Johanna Matintalo ja Aino-Kaisa Saarinen keskittyvät perinteisen hiihtotavan matkoille.

Niskasen kaksi kisaa eivät ole Etelä-Koreassa onnistuneet, ja hiihtäjä haluaa olla iskussa kisojen päätösmatkalla 30 kilometrillä. Se on vuorossa puolentoista viikon kuluttua kisojen päätöspäivänä.

Väliaikalähtökisassa jokainen hiihtää omalla taktiikallaan kelloa vastaan, eikä tarvitse sopeutua muiden vauhtiin, kuten olympialaiset avanneissa yhteislähdöissä.

– Latuprofiili sopii minulle. Siinä on vauhdikkaita laskuja, ja rytmiä pitää pystyä pitämään, Pärmäkoski ennakoi.

Päävalmentaja Reijo Jylhän mukaan ratkaisunpaikat alkavat toisen viiden kilometrin kierroksen lopussa, kun pitkästä, 800 metrin mittaisesta laskusta käännytään nousuun.

Pentsinen valmis ladulle

Pentsinen ja Roponen ovat suomalaishiihtäjistä odottaneet kisavuoroaan pisimpään. Pentsinen tähysi kisoihin sprintterinä, mutta harjoittelun pääpaino kääntyi talven mittaan pidemmälle matkalle.

– Kaikki on ollut hyvin, ja kroppa on toiminut, yli puolitoista viikkoa Etelä-Koreassa viettänyt Pentsinen kertoi.

Pentsisen lisäksi 15 kilometrillä hiihtävät suomalaisista Matti Heikkinen, Perttu Hyvärinen ja Lari Lehtonen.

– Tasoa pitää edelleen nostaa aika reilusti, että päästään niihin tavoitteisiin, joita olen itselleni asettanut, sanoi Heikkinen, joka oli yhdistelmäkilpailussa vapaan hiihtotavan osuuden seitsemänneksi nopein.

Lehtonen hiihti yhdistelmäkisassa Heikkisen tavoin vapaata selvästi paremmin kuin perinteistä. Perjantain kisan suhteen hän laittaa sormet ristiin, sillä treenit on jo treenattu.

– Pitää mielen rentona, ja sitten kun on kisa, niin all-in, huippukuntoa koko kauden odottanut Lehtonen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.