Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Marin ei arvioi lisärajoitusten aikataulua – "Toimimme niin nopeasti kuin mahdollista"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi eilen, että hallitus valmistelee ravintoloiden sulkemista ja liikkumisen rajoituksia. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
STT

STT

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei halunnut aamupäivällä arvioida, kuinka nopeasti mahdolliset uudet rajoitukset koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi astuvat voimaan.

– Tietenkin pyrimme siihen, että toimimme niin nopeasti kuin mahdollista, mutta kyse on siitä, että joudumme viemään kokonaan uuden esityksen eduskuntaan, koska meillä ei ole mahdollista nykylainsäädännön puitteissa toimia, hän sanoi.

Marin kommentoi asiaa toimittajille saapuessaan Säätytalolle Helsingissä.

– Olemme tarkkaan peranneet meidän lainsäädäntöä, ja nyt olemme tässä tilassa. Tätä työtä on tehty viime viikosta asti, ja haemme tukea kaikilta ryhmiltä niin, että näitä rajoittamistoimia voidaan tehdä.

Pääministeri kommentoi tilannetta jo eilen Twitterissä kirjoittamalla, että Suomen lainsäädäntö on osoittautunut joidenkin toimenpiteiden osalta jäykäksi. Hänen mukaansa valmistelu vie parhaimmillaankin päiviä.

Hän kertoi samalla, että hallitus valmistelee ravintoloiden sulkemista ja liikkumisen rajoituksia. Hallituksen johtoviisikko kokousti uusista rajoituksista eilen. Iltalehden myöhään eilen kertomien tietojen mukaan hallitus on aikeissa rajoittaa liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen sekä ilmoittaa samalla ravintoloiden sulkemisesta.

Koronavirus näkyy tänään myös eduskunnan työjärjestyksessä. Kello kahdelta alkavassa täysistunnossa on tarkoitus käsitellä koronaviruksesta aiheutunutta lisätalousarviota.

Ravintola-ala hyväksyisi sulkemisen "mukisematta"

Myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kommentoi lisärajoitusten säätämistä eilen. Hän sanoi Ylen haastattelussa, että hallitus pyrkii toimimaan mahdollisimman nopeasti lainsäädännön rajoissa.

Ohisalo kuitenkin viittasi oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timosen aiempaan lausuntoon, jonka mukaan lainsäädännössä ei ole suoraa keinoa, jolla voitaisiin kieltää elinkeinotoimintaa.

– Etsimme siihen niitä keinoja, miten voimme mahdollisesti tätä rajoittaa, Ohisalo sanoi Ylelle.

Julkisuudessa on keskusteltu muun muassa ravintoloiden sulkemisesta. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoi STT:lle, että ravintola-ala noudattaisi sulkemiskäskyä mukisematta.

Liikkumisrajoitusten ytimessä on valmiuslain 118. pykälä, jolla poikkeusoloissa voidaan tilapäisesti rajoittaa oikeutta oleskella tai liikkua tietyllä alueella. Ohisalon mukaan rajoitus voi koskea kuntaa, maakuntaa tai isompaa aluetta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut