Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Intia sulkeutuu keskiyöllä, pääministeri pani koko maan karanteeniin

Intia määrää kaikki kansalaiset kotikaranteeniin keskiyöstä lähtien koronavirusepidemian vuoksi. Karanteenin on määrä kestää kolme viikkoa.

Intiassa on noin 1,3 miljardia asukasta. Intian pääministerin Narendra Modin mukaan karanteeni koskee aivan kaikkia.

– Jotta voimme pelastaa Intian, pelastaa jokaisen kansalaisen, sinut ja sinun perheesi, jokainen katu, jokainen naapurusto pannaan täydelliseen karanteeniin. Tämä on ulkonaliikkumiskielto. Me joudumme maksamaan tästä taloudellisen hinnan, mutta jokaisen perheenjäsenen pelastaminen on kaikkien vastuulla. Se on tärkein prioriteettimme, Modi sanoi.

Intian eri osavaltioissa on jo otettu käyttöön erilaisia liikkumisrajoituksia. Jotkut osavaltiot ovat sulkeneet rajansa, ja toiset taas ovat rajoittaneet ulkona liikkumisen pelkästään välttämättömien asioiden hoitoon.

Intian rautatieyhtiö, joka normaalisti kuljettaa yli 20 miljoonaa matkustajaa joka päivä, on perunut kaikki vuoronsa lukuun ottamatta lähiö- ja tavarajunia.

Intiassa on todettu runsaat viisisataa vahvistettua koronatartuntaa. Kuolleita on kymmenen.

Muuallakin tiukkoja toimia

Useat Saharan eteläpuoliset maat ovat ryhtyneet tiukkoihin toimiin koronaviruspandemian leviämisen rajoittamiseksi. Etelä-Afrikassa otettiin käyttöön ankara ulkonaliikkumiskielto, joita valvotaan sotilaspartioin.

Alueen muista maista Senegal ja Norsunluurannikko julistivat kansallisen hätätilan pandemian vuoksi. Koronaviruspandemia on tähän asti levinnyt vain hitaasti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta viime päivinä alueen tartuntamäärät ovat lähteneet nousuun.

Eniten vahvistettuja tartuntoja alueen maissa on todettu Etelä-Afrikassa, jossa tapauksia on yli 400. Maan asettama ulkonaliikkumiskielto on voimassa 21 päivää.

Etelä-Afrikan pelätään olevan erityisen haavoittuvainen pandemialle, sillä maassa on paljon HIV-positiivisia ja tuberkuloosipotilaita, joiden immuunijärjestelmä on terveitä heikompi. Äärimmäisten elintasoerojen maassa on myös suuri määrä köyhiä ja aliravitsemuksesta kärsiviä.

– Tämä on merkittävä toimi miljoonien eteläafrikkalaisten pelastamiseksi infektiolta. Ilman päättäväisiä toimia tartunnan saaneiden määrä kasvaa nopeasti satoihin tuhansiin, perusteli maan presidentti Cyril Ramaphosa päätöstä.

Saudi-Arabia rajoittaa liikkumista hämärästä aamunkoittoon

Useat muutkin maat ovat ilmoittaneet uusista koronaviruksen vastaisista toimenpiteistä. Karibian saarivaltio Kuuba on ilmoittanut sulkevansa tiistaista lähtien kaikki maassa olevat turistit karanteeniin hotellihuoneisiinsa siihen asti, että he löytävät lennon takaisin kotimaihinsa.

Matkailijat saavat poistua huoneistaan vasta lentokentälle lähtiessään. Päätöksestä kertoi maan pääministeri Manuel Marrero. Pääministerin mukaan saarivaltiossa on parhaillaan noin 32 500 lomailijaa, joita karanteeni koskee.

Myös Saudi-Arabia on ilmoittanut maanlaajuisesta ulkonaliikkumiskiellosta, joka on voimassa hämärästä aamunkoittoon. Kielto on voimassa 21 vuorokautta. Maassa on todettu 562 tartuntaa.