Koronaan vakavasti sairastuneita suomalaisia voidaan hakea tarvittaessa jopa Floridasta saakka, kertoo ambulanssilentoja järjestävän Ema Finland -yhtiön lääketieteellinen johtaja Tuomas Hiltunen.
Ensi sijassa kohteena on koronaviruksen runtelema Eurooppa.
– Olemme tilanteessa hereillä. Mietimme päivittäin miten reagoimme ja millä aikataululla, Hiltunen sanoo.
Hiltunen oli tiistaina hakemassa suomalaisia potilaita Espanjan Aurinkorannikolta. Hiltunen ei kerro potilaiden tarkkaa määrää, mutta heitä oli muutamia. Ainakin osa oli tehohoidossa.
– Lento meni sinänsä hyvin, mutta olosuhteet olivat poikkeuksellisia, Hiltunen kertoo.
Vakavasti sairastuneiden potilaiden kuljetus sisältää hänen mukaansa huomattavan monimutkaisia elementtejä. Lentokuljetus aiheuttaa lääkinnällisiä ongelmia. Kysymys on siitä, voidaanko lento järjestää turvallisesti.
Vastaavia lentoja jo 30 vuoden ajan
Lento Aurinkorannikolle tehtiin suomalaisen Jetflite -yhtiön koneella. Potilasturvallisuuden aiheuttamien ongelmien ja rajoitteiden vuoksi kone oli tavallista suurempi.
Euroopan unionin kansalaiset ovat oikeutettuja saamaan hoitoa missä tahansa EU-maassa. Espanjassa hoidon taso ei kuitenkaan ole ollut tarpeeksi hyvää.
Hiltunen korostaa sitä, että Ema on tehnyt vastaavia ambulanssilentoja jo 30 vuoden ajan. Hänen mukaansa yhtiön työntekijät ovat osaavaa porukkaa.
Hiltunen kertoo, että vakuutusyhtiöt maksavat lennot potilaiden matkavakuutuksista. Maksajina voivat olla myös yritykset, jotka haluavat kotiuttaa henkilöstöään.
– Lääkäreinä haluamme auttaa inhimillisissä tragedioissa, Hiltunen painottaa.
Vastassa hoitohenkilökuntaa ja ambulanssi
Virallisilla ambulanssilennoilla palaavia Suomen kansalaisia vastassa on hoitohenkilöstö ja ambulanssi, joka kuljettaa heidät pois lentoasemalta, kertoo Suomen lentoasemia operoiva Finavia sähköpostitse.
Ambulanssilennon operoiva lentoyhtiö vastaa Finavian mukaan siitä, että saapuminen Suomeen menee Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ja Rajavartioston ohjeiden mukaan oikein.
Finavialla itsellään ei ole viranomaisvaltuuksia.
UM:llä ei tietoa matkailijoiden terveydentilasta
Ulkoministeriö kertoo, ettei sillä ole yleisellä tasolla tietoa ulkomailla olevien matkailijoiden terveydentilasta.
Halutessaan matkailija voi kuitenkin olla yhteydessä edustustoon tilanteensa vuoksi. Vakavan sairauden iskiessä voi soittaa ulkoministeriön päivystyskeskukseen. Hätätilanteessa ulkoministeriö pyrkii avustamaan konsulipalvelulain mukaisesti.
Ulkoministeriön mukaan valtio ei voi päättää sairastuneen matkailijan kotiuttamisesta, vaan arvion tekee hoitava lääkäri. Valtio ei myöskään vastaa sairastuneen matkailijan kotiuttamisesta aiheutuvista kuluista. Ambulanssilennon korvaa yleensä potilaan vakuutusyhtiö, joka auttaa myös matkajärjestelyissä.
Terveydenhuollon ammattilaisia lentokentällä
Suomeen palautuslennoilla saapuvia matkailijoita on muutenkin vastassa terveydenhuollon ammattilaisia ohjaamassa ja neuvomassa ihmisiä henkilökohtaisesti, Finavia kertoo. Suomen Punainen Risti tukee terveydenhuollon ammattilaisia vastaanotossa ja ohjaamisessa.
Suomeen saapuu lähipäivinä huomattava määrä eri puolilta maailmaa palaavia suomalaisia matkailijoita kotiutuslennoilla. Rajavartiosto jakaa kaikille Suomeen saapuville ohjeistuksen, jossa jokainen ulkomailta saapuva ohjataan kahden viikon kotikaranteeniin.
Ohjausta tehdään lentokentällä sekä kuulutuksin että jakamalla kaikille maahan saapuville tietoa ja esitteitä koronaviruksesta sekä sen torjunnasta ja hoito-ohjeista.
Julkista liikennettä syytä välttää
Terveydenhuollon ammattilaiset ja SPR:n vapaaehtoiset työskentelevät kahdessa vuorossa, joten paikalla on aina osaavia ihmisiä auttamassa terveydenhoitoon liittyvissä kysymyksissä.
Koska saapuvia matkailijoita on paljon, lentoasemalla on kiinnitetty erityistä huomiota palaavien matkailijoiden liikkumiseen lentoasemalla ja sen lähistöllä.
Lisäksi ulkomaan lennoilta saapuvia matkustajia kehotetaan välttämään julkista liikennettä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.
Aurinkorannikon ambulanssilennosta kertoi aiemmin Yle .