Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jäävätkö mansikat poimimatta koronakriisin aiheuttaman työvoimapulan takia?

Koronakriisi vaikeuttaa työvoiman saantia maaseudun kausityöhön, kun töihin tulo ulkomailta hankaloituu, varoittavat MTK ja Teollisuusliitto. Työvoimapula tuo vaikeuksia maaseudun yrityksille ja koko suomalaiselle elintarvikeketjulle.

Normaaleina vuosina maataloudessa käytetään paljon ulkomaista työvoimaa, muun muassa marjojen poiminnassa.

Järjestöt toivovat hallitukselta päätöksiä, joilla edistetään kotimaisen työvoiman käyttöä maaseudun yrityksissä.

– Päätavoite on mahdollistaa kotimaisen työvoiman työllistyminen, mutta myös käyttää fiksusti maassa jo olevaa ulkomaista työvoimaa. Yritysten käynnissä pitäminen on myös kansantalouden etu, järjestöt toteavat yhteisessä kannanotossaan.

Järjestöt esittävät kahdeksan kohdan toimenpidelistaa, muun muassa työttömyysetuuden maksamista kuukauden ajan työllistymisen jälkeen ilman, että sillä ajalla maksettu palkka pienentää päivärahaa.

Palkkatuki tulisi korottaa kaikilta 50 prosenttiin ja ulottaa koskemaan myös lomautettuja. Lisäksi palkkatuki pitäisi ottaa määräaikaisesti käyttöön myös nuorille, opiskelijoille ja kotiutuville varusmiehille.

TE-hallinnon tulisi alkaa ohjata lomautettuja tai esimerkiksi Lapin hiihtokeskuksista irtisanottuja työllistymään maaseutuelinkeinoihin.

Suomessa jo olevat ulkomaiset matkailun kausityöntekijät tulisi päästää joustavasti maaseudun töihin.

Lisäksi maaseudun majoituskuluja varten tulisi säätää määräaikainen majoittumiskorvaus, 20 euroa vuorokaudessa.

Parsat mätänevät Saksan pelloille

Sama pula ulkomaisesta kausityövoimasta herättää huolta myös muualla Euroopassa, kertoo uutistoimisto AFP. Saksassa kevään parsasato uhkaa jäädä pelloille mätänemään, kun ulkomailta tuleva työvoima ei pääse maahan. Saksa ilmoitti keskiviikkona kieltävänsä vierastyövoiman tulon toistaiseksi.

Saksan vihannes- ja hedelmäsatoa korjaamaan saapuu joka vuosi noin 300 000 kausityöläistä, arvioi Saksan maataloustuottajien liiton pääsihteeri Udo Hemmerling. Tänä vuonna määrä on jäämässä selvästi pienemmäksi.

Työvoimapula herättää huolta myös Itävallassa ja Sveitsissä.

Ranskassa lomautettuja ja työttömiä on kehotettu lähtemään pelloille auttamaan sadonkorjuussa.