Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta-alan työehtosopimusta koskevaa umpisolmua availlaan jälleen ensi viikolla

Kunta-alan työehtosopimusta koskeva sovittelu on päättynyt tältä viikolta, valtakunnansovittelijan toimistosta kerrotaan. Neuvottelut jatkuvat seuraavan kerran tiistaina.

Kunta-alan nykyiset sopimukset umpeutuivat kuun vaihteessa. Osapuolet pyysivät tiistaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalaa apuun ratkomaan umpisolmuun menneitä neuvotteluja.

Neuvottelut eivät siis ole työriitatilanteessa, vaan sovitteluun ryhdyttiin vapaaehtoisesti. Tällöin valtakunnansovittelija toimii keskustelujen ohjaajana eikä tee sovintoehdotuksia.

Koronatilanteen vuoksi neuvotteluja käydään osin etäyhteyksien välityksellä.

Sopimusten piirissä on noin 400 000 kuntatyöntekijää, muun muassa opettajia, hoitajia ja sosiaalityöntekijöitä.

Sovitteluun ilman työtaistelutoimia

Työtaistelutoimia ei toistaiseksi ole esitetty. Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat ilmoittaneet, etteivät ne aiokaan ryhtyä poikkeusoloissa työtaisteluihin.

Perjantaina Super kuitenkin antoi ymmärtää, että yhteisymmärrys työnantaja- ja työtekijäpuolen välillä on kaukana.

– Hoito- ja hoiva-alan työntekijät haluavat tehdä kaikkensa yhteiskuntamme suuressa kriisissä ja siitä huolimatta hoitajien työehtoihin suunnitellaan heikennyksiä, Superin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola sanoo tiedotteessa.