Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona ei säikäyttänyt suomalaisia sijoittajia: Uusia osakesäästötilejä avataan lähes tuhat päivässä

Jyväskylässä ostetaan Nestettä, Lahdessa UPM:ää, Kuopiossa ja Joensuussa Cargotecia.

Koronavirus on vauhdittanut osakekurssien heiluntaa ja riskejä kuvaavaa tunnuslukua eli volatiliteettia.

Suomalaisiin ei ole kuitenkaan iskenyt valtava myyntipaniikki, vaikka velkavivulla tehdyt osakekaupat ovat johtaneet myös pakkomyynteihin.

– Uusia osakesäästötilejä on avattu vauhdikkaasti läpi koko alkuvuoden. Viime aikoina uusien osakesäästötilin avaajien määrät ovat päiväkohtaisesti lähennelleet meillä jo tuhatta tiliä, kertoo Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju.

Nordnet on Suomen ja Pohjoismaiden kappalemääräisesti suurin osakevälittäjä.

Oksaharjun mukaan yleisellä tasolla yksityissijoittajat ovat aktivoituneet myös seuraamaan sijoitustensa kehitystä ja sopeuttamaan sijoituksiaan muuttuvaan markkinatilanteeseen.

– Tämä näkyy muun muassa verkkopalveluun kirjautumisten ja toteutuneiden kauppojen merkittävissä kasvuluvuissa, Oksaharju sanoo.

Nordnetillä on Suomessa yli 60 000 osakesäästötiliasiakasta. Kaikkiaan Suomessa on noin 80 000 osakesäästötiliä.

Osakesäästötilit tulivat Suomessa käyttöön vuoden alussa. Niiden osalta ei vielä ole käytössä vertailukelpoista dataa nettomyydyimmistä osakkeista. Sen sijaan ostoista on jo mielenkiintoista tilastoa. Se perustuu Nordnetin anonyymiin koontitilastoon, joka on koostettu postinumeroalueittain noin 30–40 kilometrin säteellä kunkin kohdekaupungin keskustasta. Todennäköisesti myös muiden välittäjien kautta tehdyt kaupat noudattelevat samoja trendejä.

Otos osakesäästötileille tehdyistä kaupoista kattaa aikavälin 1.2.–22.3.2020.

Vertailtaessa Helsingin ostetuimpia osakkeita Jyväskylän, Kuopion, Lahden ja Joensuun kärkilistoihin, löytyy useita yhtäläisyyksiä, mutta myös poikkeavuuksia.

Niin Helsingissä kuin maaseutukaupungeissakin näkyy Fortumin, Sammon, Wärtsilän ja Nordean suosikkiasema. Ainoastaan Jyväskylä on tässä pieni poikkeus. Neste on siellä tilastonelosena ennen Wärtsilää, olisiko MM-rallipaikkakunnan oma animalia. Joensuussa puolestaan Neste ei mahdu edes kärkikymmenikköön.

Fortum on ykkönen kaikkialla muualla paitsi Lahdessa, jossa finanssikonserni Sampo on energiayhtiön edellä.

Pankkisektorin raju luisuminen on johtanut Sammon ja Nordean lisääntyneisiin ostoihin. Nordea ei tammikuussa ollut vielä läheskään näin ostettu.

Kärjen alapuolella eroavuuksia on paljon enemmän.

Ainoastaan Lahdessa ei Nokian Renkaat kiinnosta, mutta toisaalta siellä muista poikkeavasti UPM-Kymmene ja Telia mahtuvat kymppilistalle.

Jyväskylässä puolestaan kiinnostavat Metso ja Kemira. Metson mahtuu myös Helsingin ostetuimpien joukkoon. Jyväskylän listalta vastaavasti puuttuu täysin silmänpainemittareihin erikoistunut terveysteknologiakonserni Revenio Group.

Kuopiossa ja Joensuussa yhteisenä ilmiönä on lastinkäsittelyn asiantuntijan Cargotecin mukana olo. Kuopiolaiset ovat puolestaan jyväskyläläisten kanssa samaa mieltä, että pääomasijoituskonserni Capman on hyvä ostos.

Kuopio, Jyväskylä ja Lahti noudattelevat samaa linjaa siinä, että kullakin kaupungilla kahdeksan osaketta on samoja koko maata parhaiten kuvaavan Helsingin listan kanssa. Sen sijaan Joensuu poikkeaa selvästi: vain kuusi osaketta on yhteisiä Helsingin kanssa, muut ovat esimerkiksi Nokiaa (!), Qt Groupia ja Fellow Financea.

Digiasta erotetun Qt Groupin päätuote on Qt-ohjelmistokirjasto ja -kehitysympäristö. Fellow Finance Oyj on puolestaan Pohjoismaiden suurin joukkorahoitus- ja vertaislainapalvelu, jos mittarina käytetään välitetyn rahoituksen määrää. Yhtiön verkkopalvelun kautta yksityishenkilöt ja yritykset voivat hakea rahoitusta toisilta yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä korkoa vastaan.

– Suuressa kuvassa ostokohteita ovat olleet korkeaa nykyosinkotuottoa yhtiökokouksille esittäneet yhtiöt ja toisaalta yhtiöt, joiden osakekurssit ovat pudonneet merkittävästi historiallisista huipuistaan mutta joiden liiketoimintamalliin yksityissijoittajat uskovat pitkällä aikavälillä, Jukka Oksaharju miettii.

Kuopiossa ja Lahdessa tehtiin katsausaikana osakeostoja noin kolmella miljoonalla eurolla. Kyseessä on netto-ostoluku, josta on vähennetty kaikki paikallisten osakesäästötiliasiakkaiden osakemyynnit.

Jyväskylässä päästiin neljään miljoonaan ja Joensuussa peräti viiteen miljoonaan euroon.

Joensuussa käydään kauppaa selvästi eniten tiliä kohden, sillä kaupungissa on noin 400 osakesäästötiliä eli vain kolmasosa Jyväskylän määrästä. Kuopiossa on noin 800 ja Lahdessa noin 700 Nordnetin asiakastiliä.