Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Wikileaks-Assangen kihlattu astui julkisuuteen, vetoaa Assangen vapautuksen puolesta: "Hänen henkensä on vaarassa"

Assange kuvattuna toukokuussa 2019. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen kihlattu on yllättäen astunut julkisuuteen vedotakseen Assangen vapauttamisen puolesta.

37-vuotias nainen kertoo Mail on Sunday -lehden haastattelussa myös, että hänellä ja Assangella on kaksi pientä lasta.

Assangea, 48, on pidetty lontoolaisessa Belmarshin vankilassa siitä lähtien, kun Ecuador potki hänet pihalle suurlähetystöstään viime vuoden huhtikuussa. Assange pakoili lähetystössä seitsemän vuotta Ruotsin ja Yhdysvaltojen viranomaisia.

Kihlattu sanoo, että Assangella on terveysongelmia, joiden vuoksi hän on vankilassa suuressa vaarassa koronaviruspandemian takia.

– Olen elänyt hiljaista ja yksityistä elämää, kasvattanut (poikiamme) yksin ja odottanut päivää, jolloin voisimme olla yhdessä perheenä. Nyt minun on tultava esiin, koska näen, että hänen henkensä on vaakalaudalla, nainen sanoi lehdelle.

Kuului Assangen asianajotiimiin

Yhdysvallat vaatii Britanniaa luovuttamaan Assangen, jota se syyttää vakoilusta. Oikeudenkäynti asiasta on kesken. Kaikkiaan oikeustaistelun odotetaan kestävän vuosia.

Ruotsissa Assangea epäiltiin seksuaalirikoksista, mutta niiden osalta tutkinnat on sittemmin lopetettu.

Assangen asianajotiimiin kuulunut nainen kertoo tavanneensa Wikileaks-perustajan ensi kertaa vuonna 2011. Heidän suhteensa syveni vuonna 2015, ja ensimmäinen lapsi syntyi seuraavana vuonna. Mail on Sundayn julkaisemissa kuvissa Assange pitää vauvaa sylissään Ecuadorin lähetystössä.

Kihloihin pariskunta meni naisen mukaan vuonna 2017, ja toinen lapsi syntyi viime vuonna.

Assange perusti Wikileaks-vuotosivuston vuonna 2006. Sivusto nousi maailmanmaineeseen sen julkaistua satojatuhansia Yhdysvaltojen asevoimien salaisia asiakirjoja.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut