Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi käännytti sunnuntaina Uudenmaan rajalla 127 ajoneuvoa ja antoi 12 ihmiselle sakot valmiuslain rikkomisesta

Sunnuntaina Uudenmaan maakuntarajan yli pyrkiviä ajoneuvoja saapui poliisin tarkastuspisteille yhteensä 7 710. Poliisi ohjasi takaisin 127 ajoneuvoa ja sakotti 12:ta ihmistä valmiuslain rikkomisesta.

– Yleisellä tasolla suurin osa sakotuksista liittyy pyrkimyksiin ylittää raja hupimielessä, että huvikseen kokeillaan. Osa kokeilee monella eri pisteellä ylittää rajaa eli osoitetaan piittaamattomuutta Uudenmaan rajoituksia kohtaan, sanoo komisario Tuukka Skottman STT:lle.

Hänen mukaansa väärin perustein tehdyissä rajanylitysyrityksissä on havaittavissa pääsiäisen aikaan piikki, vaikka pääsiäisen tilastot ovat vielä kesken.

– Pääsiäisen liikenne on ollut huomattavasti pienempi, mutta sitten taas sakkojen ja huomautusten määrä on ollut kasvussa, Skottman sanoo.

Skottmanin mukaan poliisin ensisijainen tehtävä on neuvoin, kehotuksin ja käskyin puuttua ihmisten toimintaan.

– Eli emme me lähtökohtaisesti, itsetarkoituksellisesti lähde ketään sakottamaan.

Jos sakot kuitenkin tulevat, Skottmanin mukaan rajanylitysyrityksessä on jokin osatekijä, joka osoittaa piittaamattomuutta lain kirjainta kohtaan.

Junissa poliisi tarkasti lauantain aikana 377 ihmisen matkan syyn. Kahdeksan matkustajaa ohjattiin palaamaan ja kahdelle matkustajalle kirjoitettiin sakkoja.

Poliisi valvoo liikennettä pääsiäisenä Uudenmaan maakuntarajalla noin 40 tarkastuspisteellä ja liikkuvalla valvonnalla.