Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n ja Britannian neuvottelut tulevasta suhteesta jatkuvat ensi viikolla videoyhteydellä

EU:n ja Britannian neuvottelut tulevasta suhteesta jatkuvat ensi viikolla videoyhteydellä. EU:n pääneuvottelija Michel Barnier ja Britannian David Frost keskustelivat keskiviikkona siitä, miten seuraavat askeleet neuvotteluissa otetaan.

Seuraava neuvottelukierros alkaa maanantaina ja kestää koko viikon. Viikon mittaiset videoneuvottelukierrokset on tarkoitus järjestää myös toukokuussa ja kesäkuussa.

Aika on kuitenkin käymässä vähiin. Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa, ja eroa seurannut siirtymäaika kestää tämän vuoden loppuun. Merkittävä virstanpylväs häämöttää kesäkuussa, jolloin osapuolten on määrä arvioida neuvottelujen edistymistä korkean tason tapaamisessa.

Britannia on aiemmin väläyttänyt mahdollisuutta vetäytyä neuvotteluista, jos selkeää edistystä ei ole kesään mennessä tapahtunut. Neuvottelemisen sijaan maa keskittyisi valmistelemaan tilannetta, jossa siirtymäajan loppuessa ei olisi kattavaa sopimusta kaupasta ja muista suhteista.

Koronavirus iski neuvottelijoihin

Suomen Britannian-suurlähettiläs Markku Keinänen kuvailee neuvotteluaikataulua todella tiukaksi siihen nähden, että koronaviruspandemia on tuonut neuvotteluihin viivettä eikä kasvokkaisia tapaamisia ole pystytty järjestämään.

Virus iski myös neuvottelijoihin: Barnier kertoi tartunnasta maaliskuussa, ja päivää myöhemmin myös Frost eristäytyi koronavirukseen viittaavien oireiden vuoksi.

Myös Britannian pääministeri Boris Johnson on saanut koronavirustartunnan ja oli aiemmin tehohoidossa viruksen aiheuttaman taudin takia. Johnson pääsi sairaalasta sunnuntaina, mutta ei ole vielä palannut töihin.

Neuvottelijat sen sijaan ovat päässeet kiinni töihin. Barnier julkaisi tiistaina Twitterissä kuvan , jossa hän istui kokouksessa muutaman kollegansa kanssa.

Siirtymäajan pidennys auki

Siirtymäaika on mahdollistanut sen, että brexitin toteutumisen jälkeen arjessa ei moni asia vielä muuttunut.

Jos uusi sopimus ei valmistu vuoden loppuun mennessä eikä Britannia pyydä lisäaikaa, on esimerkiksi kaupankäyntiin luvassa hidasteita, kun EU siirtyisi käymään Britannian kanssa kauppaa Maailman kauppajärjestön WTO:n säännöillä.

Britannialla on mahdollisuus pyytää jatkoa siirtymäajalle kesäkuun loppuun mennessä, mutta maan johto on toistaiseksi pitänyt tiukasti kiinni siitä, ettei siirtymäaikaa pidennetä.

Mahdollinen jatko on suurlähettiläs Keinäsen mukaan merkittävä kysymys.

– Hallituksen linja ja ulostulot ovat olleet yhtenäisiä, että lisäaikaa ei pyydetä, Keinänen toteaa.

Keinäsen mukaan kevään sopimusneuvottelut eivät ole saaneet suurta roolia Britannian julkisessa keskustelussa, sillä jo ennen koronavirustilanteen pahentumista brittihallitus keskittyi kansallisten asioiden esiintuomiseen.

– Brexit on ikään kuin tietoisesti laitettu taka-alalle.

Suuria kysymyksiä ratkottavana

Alkuperäisen aikataulun mukaan neuvottelukierroksia olisi ollut tarkoitus järjestää tiiviisti kevään mittaan. Kierroksista ainoastaan ensimmäinen toteutui ennen kuin koronaviruksen leviämisen vuoksi asetetut kokoontumisrajoitukset otettiin käyttöön.

Viime viikkoina on tehty teknistä neuvottelutyötä ja osapuolet ovat vaihtaneet keskenään sopimusluonnostekstejä.

Varsinaisten keskustelujen jatkaminen olisi kuitenkin tärkeää, sillä ratkaistavana on monia suuria kysymyksiä. Neuvotteluissa on tarkoitus sopia siitä, miten EU:n ja Britannian välinen kauppa ja muut suhteet järjestetään siirtymäajan päättymisen jälkeen.

Britannia ei halua jatkossa sitoutua noudattamaan EU:n sääntelyä, mutta EU on korostanut tasavertaisten kilpailuolosuhteiden tärkeyttä. EU:n näkökulmasta niiden säilyttäminen edellyttäisi, että Britannia seuraisi jatkossakin esimerkiksi kilpailuasioihin liittyviä EU-sääntöjä.