Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Läntiseen ja eteläiseen Suomeen satanut kosolti lunta – "Kyllä varmaan kymmenen senttiä menee paikoin rikki"

Muun muassa Helsingissä herättiin lumiseen aamuun. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Läntisessä ja eteläisessä Suomessa oli monin paikoin huono ajokeli torstaina aamulla ja aamupäivällä räntä- ja lumisateiden vuoksi. Länsi- ja Etelä-Suomeen satoi yön ja aamupäivän aikana useiden senttien lumikerros.

Lunta saatiin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Lunta tuli eniten läntisellä Uudellamaalla, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta. Esimerkiksi Nurmijärvellä, Lohjalla ja Varsinais-Suomen puolella Salossa satoi lunta sakeasti.

Pääkaupunkiseudulla tuli lunta paikoin yli viisi senttiä.

– Kyllä varmaan kymmenen senttiä menee paikoin rikki, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila.

Valtaosa lumesta sulaa pikaisesti

Liikennesää paranee lännessä ja etelässä päivän edetessä.

– Päiväksi on ennustettu jo seitsemääkin astetta lämmintä. Myös pilvipeite pääsee rakoilemaan, joten suuri osa lumista sulaa pois, Jylhä-Ollila sanoi.

Tieliikennekeskus tiedotti varhaisaamun aikana useasta onnettomuudesta eteläisessä Suomessa muun muassa Turunväylällä, Lahdenväylällä ja Kehä III:lla.

Ilmajoella Etelä-Pohjanmaalla henkilöauton kuljettaja kuoli, kun hän ajoi nokkakolarin rekan kanssa puolenyön jälkeen torstain vastaisena yönä. Valtatie 19:n liikenne ohjattiin onnettomuuspaikan ohi kiertotietä useita tunteja.

Valtakunnallinen tieliikennekeskus Tampereelta kertoi, että Ilmajoen nokkakolarin lisäksi tietoon ei ollut tullut muita vakavia tieturmia.

Lapissa edelleen poikkeuksellisen suuria lumikuormia

Suomen pohjoisosassa lumikuormat koettelevat nyt kattorakenteita, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Lumi saattaa romahduttaa pahimmillaan kattoja.

Lapissa lumikuormat ovat edelleen poikkeuksellisen suuria vuodenaikaan nähden.

Tukes tähdentää, että kiinteistön omistajan kannattaa tarkkailla lumikuormaa ja tarvittaessa keventää sitä. Rakennusten omistajilla on lain mukaan velvollisuus seurata rakennuksien ja niiden kantavien rakenteiden kuntoa, jotta rakennus on turvallinen käyttää.

Lumen määrä on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen suuri Ivalon alueella, Ounasjoen yläosassa Kittilän alueella ja Kemijoen vesistössä Sodankylän, Sallan, Pelkosenniemen ja Savukosken alueilla.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut