Koronapandemia on saanut yläasteikäiset nuoret ajattelemaan enemmän tulevaisuutta. Tämä käy ilmi Lasten ja nuorten säätiön tekemästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi noin tuhat yläkoululaista ympäri Suomen.
Joka kolmas nuori kertoi, että koronatilanne on saanut heidät ajattelemaan tulevaisuutta enemmän kuin ennen. Samalla joka neljäs kertoi ajattelevansa tulevaisuutta pidemmälle kuin ennen.
Kriisin keston suhteen nuoret ovat toiveikkaita, sillä vastaajista 57 prosenttia uskoo kriisin olevan ohi heinäkuun loppuun mennessä. Puolet nuorista oli huolestunut tilanteesta vain vähän, ja 28 prosenttia oli melko huolestuneita. Vain viisi prosenttia vastaajista kertoi olevansa erittäin huolestuneita.
– Iso osa nuorista suhtautuu tulevaisuuteen yleensä melko optimistisesti. Kyselyssä kiinnostava havainto oli, että 13 prosenttia nuorista uskoi, että yhteiskunnassamme nyt vallitseva kriisi synnyttää lopulta jotain hyvää. Erityisesti pitkittyessään kriisi kuitenkin vaikuttaa kielteisesti nuorten tulevaisuususkoon ja heikentää eniten niiden nuorten hyvinvointia, jotka jo valmiiksi kärsivät monista ongelmista, toiminnanjohtaja Olli Alanen Lasten ja nuorten säätiöstä sanoo tiedotteessa.
Vapaa-ajan ja koulun raja hämärtyy
Koronapandemian aiheuttama selvin muutos nuorten arkeen on etäopetukseen siirtyminen ja se, etteivät he pääse näkemään kavereitaan entiseen tapaan.
Kyselyn vastauksista ilmenee, että etäopiskelun seurauksena vapaa-ajan ja koulun välinen ero hämärtyy. Osa vastaajista kokee koulunkäynnin kotioloissa raskaampana kuin koulussa opiskelun. Yläkoululaisia harmittaa myös se, että koronapandemian vuoksi he joutuvat pidättäytymään vapaa-ajan harrastuksista ja sosiaalisista kontakteista.
– Ei pääse kouluun ja etätehtäviä tulee paljon enemmän kuin normaalisti koulussa tehtäisiin. Monia ahdistaa koulutehtävien määrä ja ne vain tuntuvat kasaantuvan päälle, eräs kyselyyn vastannut yläkoululainen kuvaili tuntemuksiaan.