Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kiinan 30 vuoden kasvujuhla päättyi – talous supistui lähes seitsemän prosenttia alkuvuonna

Autotehaan työntekijöitä lounaalla Kiinan Wuhanissa maaliskuun lopussa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiinan talouskasvu painui tilastoidusti ensimmäistä kertaa miinusmerkkiseksi koronaviruksen aiheuttaman taloussokin takia. Maan bruttokansantuote supistui 6,8 prosenttia ensimmäisenä vuosineljänneksenä verrattuna viime vuoden samaan ajanjaksoon, selviää maan virallisista tiedoista.

Koronavirus on kurittanut maan taloutta rajusti alkuvuonna. Virus havaittiin ensi kertaa Kiinan Wuhanissa joulukuussa. Tammikuun jälkipuolella Kiina alkoi laajasti rajoittaa liikkumista viruksen leviämisen hidastamiseksi.

Esimerkiksi helmikuussa maan teollisuustuotannon tehoa, tilauksia ja varastojen kapasiteettia kuvaava ostopäällikköindeksi vajosi historian alhaisimmalle tasolle.

Matkustusrajoituksia ja muita rajoitustoimia on Kiinassa vähitellen höllennetty maaliskuusta lähtien, mutta vaikutukset talouteen näkyvät vielä pitkään. Vaikka virustilanne Kiinassa on helpottunut, maailmantalouden raju taantuma heijastuu väistämättä Kiinan talouteen, jossa vienti on yhä isossa roolissa.

Vaikka talouskasvulukema on karu, ei se supistunut aivan niin paljon, kuin moni asiantuntija odotti. Kun pahimmat pelot eivät näyttäneet toteutuneen, Aasiassa pörssit tervehtivät Kiinan lukuja nousevilla käyrillä.

Kiina alkoi tilastoida bruttokansantuotetta vuosineljänneksittäin 1990-luvun alussa, eikä maassa ole aikaisemmin raportoitu talouden supistumisesta.

Vuosisatatavoite vaarassa

Kiinan ilmoittamia virallisia lukuja on usein epäilty kaunistelluiksi, koska niillä on vahvan poliittisia merkityksiä. Ensi vuonna Kiinan valtaa pitävä kommunistinen puolue juhlii satavuotistaivaltaan, ja maan on määrä saavuttaa toinen tälle vuosisadalle asettamistaan tavoitteista eli olla "kohtalaisen vauras" maa.

Tavoitteen täyttääkseen Kiina on pyrkinyt siihen, että tänä vuonna maan bruttokansantuote olisi kaksinkertainen verrattuna vuoden 2010 lukuihin. Tämän vuoksi Kiina on vuosia ripustautunut noin kuuden prosentin talouskasvuun.

Kuuden prosentin kasvuun on myös virallisten lukujen valossa vuosi toisensa perään osuttu. Esimerkiksi viime vuonna Kiinan talous kasvoi 6,1 prosenttia, mikä oli alhaisin lukema sitten vuoden 1990.

Uutistoimisto AFP:n asiantuntijoilla teettämän kyselyn mukaan Kiinan talouden kasvuodotus koko vuodelle on nyt 1,7 prosenttia, mikä olisi heikoin lukema sitten Mao Zedongin kuolinvuoden 1976.

Kiinan johto aloitti laajat talousuudistukset vuonna 1978, ja etenkin 1990-luvulta lähtien maan talouskasvu on ollut nopeaa ja jatkuvaa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on ennustanut Kiinan tämän vuoden kasvuksi 1,2 prosenttia.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut