Saksan terveysministeri sanoo, että koronaepidemia on saatu maassa hallintaan. Ministeri Jens Spahnin mukaan päivittäiset tartuntaluvut ovat laskeneet merkittävästi.
Spahn kiittää kehityksestä kuukausi sitten voimaan tulleita liikkumisrajoituksia ja muita poikkeustoimia.
Aiemmin Saksan tartuntatauteihin erikoistunut Robert Koch -instituutti kertoi, että koronaviruksen tartuttavuusluku on pudonnut Saksassa 0,7:ään. Se tarkoittaa, että yksi koronaan sairastunut ihminen tartuttaa keskimäärin alle yhden ihmisen.
Jos tartuttavuusluku pysyy alle yhdessä, tautiepidemia alkaa vähitellen hiipua. Siksi se on tärkeä mittari, kun poliitikot pohtivat koronaviruksen takia asetettujen rajoitusten purkamista ja yhteiskunnan avaamista.
Ilman mitään rajoitustoimia koronaviruksen tartuttavuusluvuksi on arvioitu 2–3.
"Rajoituksia purettava äärimmäisen varovasti"
Saksa on hölläämässä koronarajoituksia ensi viikon alusta alkaen. Maanantaista lähtien alle 800 neliömetrin kaupat saavat jälleen olla auki. Koulujen on määrä aueta vaiheittaisesti 4. toukokuuta alkaen.
Liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia pysyy silti yhä voimassa, ja esimerkiksi suuremmat julkiset tapahtumat on kielletty elokuun loppuun asti.
Liittokansleri Angela Merkel varoitti aiemmin tällä viikolla, että rajoitusten purkamisessa pitää edetä äärimmäisen varovasti.
– Jos oletamme, että yksi ihminen tartuttaa 1,1 ihmistä, terveydenhuoltojärjestelmämme ja tehohoitopaikkojemme rajat tulisivat vastaan lokakuussa. Jos luku on 1,2, sama on edessä heinäkuussa ja jos 1,3, jo kesäkuussa, Merkel sanoi.
Tanskassa kampaamot, tatuointistudiot ja autokoulut auki maanantaina
Tanska puolestaan jatkaa koronarajoitusten purkamista. Tanskan hallitus on päättänyt, että osa yrityksistä saa jatkaa toimintaansa maanantaista lähtien.
Höllennys koskee autokouluja, kampaamoita ja tatuointistudioita. Lisäksi oikeusistuimet ryhtyvät jälleen käsittelemään myös muita kuin kiireellisimmiksi katsottuja juttuja.
Jo keskiviikkona osa kouluista ja päiväkodeista avattiin.
Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kirjoitti Facebookissa, ettei kukaan halua pitää Tanskaa suljettuna yhtään pidempään kuin on ehdottomasti tarpeen.
Espanjan koronakuolemien määrä lähenee 20 000:n rajapyykkiä, mutta aluehallintojen mukaan luvuista puuttuu tuhansia
Espanjassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut lähes 19 500 ihmistä, ilmenee viranomaisten tilastoista. Vuorokaudessa kuolemat kasvoivat 585:llä, mutta viranomaisten mukaan luvut eivät ole enää vertailukelpoisia aiempiin päiviin tilastoinnissa tehtyjen muutosten takia.
Jatkossa tilastoidaan ainoastaan ne kuolemat, joissa potilaiden on laboratoriovarmistetusti todettu sairastaneen koronaviruksen aiheuttamaa tautia. Esimerkiksi viruksen suurpesäkkeet Madrid ja Katalonia ovat sanoneet, että uudella menetelmällä heidän tilastoistaan puuttuu tuhansia kuolemia.
Viranomaiset ovat perustelleet uutta tilastointimenetelmää sillä, että alueellisesti kerätty data olisi yhtenäisempää. Tilastointimenetelmän vaihtamisesta huolimatta vuorokaudessa kuolleiden määrä oli Espanjassa suurin sitten sunnuntain, jolloin raportoitiin 619 koronakuolemaa.
Espanjassa koronakuolemia on maailmassa kolmanneksi eniten. Eniten kuolemia on Yhdysvalloissa, yli 34 000. Toiseksi eniten kuolemia Italiassa, yli 22 000.
Espanjassa on todettu noin 188 000 koronavirustartuntaa, mutta tartuntojen määrä myös Espanjassa on huomattavasti todettuja tartuntoja suurempi. Maan väkiluku on noin 47 miljoonaa.
Venäjän tartuntahuippu edessäpäin
Venäjällä koronatartuntojen määrä on kasvanut vuorokaudessa yli 4 000:lla, mikä on Venäjän tartuntojen korkein määrä sitten epidemian alun. Tartuntoja on kaikkiaan todettu maassa yli 32 000.
Yli puolet uusista tartunnoista on kirjattu Moskovaan ja sen lähialueille. Moskovassa liikkumista on rajoitettu maaliskuun lopusta saakka ja rajoitukset ovat voimassa näillä näkymin toukokuun alkuun.
Koronaviruskuolemia maassa on tilastoitu 273. Määrä kasvoi viimeisimmän vuorokauden aikana 41:llä.
Viranomaisten arvioiden mukaan tartuntahuippu on Venäjällä kahden kolmen viikon päässä.
Yhdysvaltojen tilastointitavoissa heittoja
Yhdysvalloissa on taas kuollut tuhansia ihmisiä koronavirukseen vuorokauden aikana.
Koronavirusta seuraavista tahoista tilastosivu Worldometersin mukaan Yhdysvalloissa on nyt kirjattu yhteensä yli 34 600 koronakuolemaa, kun taas Johns Hopkinsin yliopiston mukaan kuolemia on reilut 33 200.
Päivittäisten kuolinlukujen vertailu ei ole yksiselitteistä, sillä Yhdysvaltain viranomaiset ovat tällä viikolla alkaneet tilastoida myös todennäköisesti koronaviruksen aiheuttamia kuolemia, joita ei ole todennettu testeillä.
Johns Hopkins on viimeisen vuorokauden aikana lisännyt Yhdysvaltain laskuriinsa yli 4 400 kuolemaa, mutta niistä osa on jo aiemmin kuolleita ihmisiä. Worldometersin mukaan kuolemia tuli torstaina reilut 2 100.