Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yön uutiskooste: Oikeudenkäyntejä keskeytetään koronapandemian vuoksi - juttusumaa aletaan purkaa kriisin jälkeen

STT

Oikeudenkäyntejä keskeytetään koronapandemian vuoksi - juttusumaa aletaan purkaa kriisin jälkeen

Huomattava määrä oikeudenkäyntejä joudutaan kevään kuluessa peruuttamaan ja siirtämään myöhemmin käsiteltäväksi koronaepidemian takia. Tähän mennessä käräjäoikeuksissa on keskeytetty noin neljätuhatta rikosasiaa ja runsas tuhat siviiliasiaa eli riita- ja hakemusjuttua, kerrotaan Tuomioistuinvirastosta.

Käräjä- ja hovioikeuksissa on odotettavissa myöhemmin ruuhkaa, kun juttusumaa ryhdytään purkamaan. Se merkitsee sitäkin, että myös uusia, vireille tulevia asioita joudutaan lykkäämään eteenpäin.

VNK patistaa ministeriöitä parempaan tiedonkulkuun eduskunnan suuntaan

Valtioneuvoston kanslia patistaa ministeriöitä parempaan tiedonkulkuun eduskunnan suuntaan. Kanslia lähetti ministeriöille perjantaina kirjeen, jossa ministeriöiden lainvalmistelijoita kehotetaan kiinnittämään huomiota valmistelun laatuun.

Kirjeen taustalla on muun muassa perustuslakivaliokunnan maaliskuun lopussa laatima Uudenmaan sulkemiseen liittynyt mietintö, jossa valiokunta suorasanaisesti kehotti valtioneuvostoa kiinnittämään huomiota eduskunnan tiedonsaantioikeuteen.

Valtioneuvoston kanslian istuntoyksikön päällikön Arno Liukon mukaan perustuslakivaliokunnan kritiikki on pantu merkille ja lainvalmistelun tasoa pyritään nostamaan.

Loukkaantunut kuljettaja oli jumissa palavassa autossa Pieksämäellä

Kuljettaja jäi jumiin palavaan autoon suistuttuaan tieltä sunnuntain vastaisena yönä Pieksämäellä Etelä-Savossa, Itä-Suomen poliisi kertoo tiedotteessa. Pelastuslaitos sai irrotettua kuljettajan autosta palon sammuttamisen jälkeen.

Kuljettaja, 23-vuotias mies, loukkaantui ja hänet kuljetettiin Kuopion yliopistolliseen keskussairaalaan.

Onnettomuus sattui Kangasniementiellä ennen kahta yöllä. Auto suistui tieltä ojaan ja törmäsi puihin, jolloin se syttyi palamaan.

Paikalle saapunut sivullinen aloitti alkusammutuksen ennen poliisin ja pelastuslaitoksen saapumista.

Kuljettaja oli puhalluskokeen mukaan 2,67 promillen humalassa, poliisi kertoo.

Yhdysvalloissa yhä lähes 2 000 koronaviruskuolemaa päivässä

Yhdysvalloissa ainakin 1 890 ihmistä on kuollut koronavirukseen viimeisen 24 tunnin aikana, kertoo maailman virustilannetta seuraava Johns Hopkins -yliopisto. Luku kuvaa tilannetta perjantai-illasta lauantai-iltaan paikallista aikaa.

Viime päivinä on kerrottu useasti yli 2 000 uudesta kuolemasta päivittäin.

Yhdysvalloissa on raportoitu eniten virukseen liittyviä kuolemia maailmassa, yhteensä lähes 39 000. Sataa tuhatta asukasta kohden Yhdysvalloissa on kuollut virukseen 11 ihmistä.

Lauantaina koronaviruskuolemien määrä Euroopassa nousi yli 100 000:n. Koko maailmassa kuolemia on rekisteröity jo lähes 160 000. (Lähde: AFP)

Trump: Kiinan syytä varautua seurauksiin, jos koronaviruksen annettiin levitä tietoisesti

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on jälleen arvioinut Kiinan toimia maailmanlaajuisessa koronaviruskriisissä. Trumpin mukaan Kiinan on syytä varautua seuraamuksiin, mikäli käy ilmi, että maa antoi tietoisesti tilanteen huonontua.

Viruskriisin oletetaan saaneen alkunsa Kiinan Wuhanista joulukuussa. Trumpin mukaan Kiina ei suostunut ottamaan vastaan apua Yhdysvalloilta tilanteessa, jossa virus levisi jo voimakkaasti.

Päivittäisessä Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa Trump suomi jälleen Kiinan ilmoittamia kuolleisuuslukuja, joiden todenperäisyyttä on epäilty laajasti. Virallisten lukujen mukaan Kiinassa olisi kuollut viruksen seurauksena vain 0,33 ihmistä sataa tuhatta asukasta kohden.

Eniten koronaviruskuolemia on tilastoitu Yhdysvalloissa, jossa suhdeluku on 11 ihmistä sataa tuhatta asukasta kohden. (Lähde: AFP)

Italian Bergamossa ruumishuoneena palvellut kirkko tyhjeni vihdoin

Italian Bergamossa koronaviruskriisin vuoksi ylimääräisenä ruumishuoneena toiminut kirkko on vihdoin tyhjentynyt arkuista. Kirkossa on säilytetty ajoittain kymmeniä ruumisarkkuja.

Bergamon kaupunki sijaitsee Pohjois-Italian Lombardiassa, joka on yksi pahiten viruskriisistä kärsineistä alueista. Italiassa on tähän mennessä kuollut viruksen seurauksena yli 23 000 ihmistä, noin puolet heistä Lombardiassa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan noin 60 miljoonan asukkaan Italiassa kuolemien määrä suhteessa väestön kokoon on yksi maailman synkimpiä. Miljoonaa asukasta kohden Italiassa on kuollut virukseen noin 380 ihmistä. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain Pompeo on huolissaan aktivistien kiinniotoista Hongkongissa

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo pitää demokratia-aktivistien kiinniottoja Hongkongissa syvästi huolestuttavana. Pompeo sanoi Twitterissä, että poliisin toimivallan käyttäminen poliittisiin tarkoitusperiin on ristiriidassa ilmaisunvapauden ja kokoontumisvapauden kanssa.

Hongkongin poliisi otti lauantaina kiinni 15 demokratia-aktivistia, joita syytetään osallistumisesta viime vuoden suurmielenosoituksiin.

Sarja laajoja ja ajoittain väkivaltaisiksi riistäytyneitä mielenosoituksia ravisteli Hongkongia viime vuonna. Mielenosoittajat vaativat Kiinaan kuuluvalle erityishallintoalueelle suurempia vapauksia. (Lähde: AFP)

Ainakin 44 jihadistikytköksistä epäiltyä löytyi kuolleena tshadilaisesta vankilasta

Keski-Afrikassa sijaitsevassa Tshadissa ainakin 44 jihadistikytköksistä epäiltyä vankia on löytynyt kuolleena paikallisesta vankilasta. Vankien epäillään kuuluneen jihadistiseen äärijärjestö Boko Haramiin.

Tshadin johtavan syyttäjän mukaan kuolinsyyksi epäillään myrkytystä. Torstaina kuolleista vangeista 40:n ruumiit on jo haudattu, mutta neljälle on tehty ruumiinavaus kuolinsyyn selvittämiseksi.

Tshadin armeijan joukot ottivat kiinni lähes 60 Boko Haramin jäseniksi epäiltyä ihmistä maaliskuun lopulla alkaneessa operaatiossa. Nyt kuolleet vangit kuuluivat tähän joukkoon.

Äärijärjestö Boko Haram käynnisti aseellisen kapinansa Nigerian hallitusta vastaan vuonna 2009 ja levitti konfliktin pian myös naapurimaiden puolelle. YK:n mukaan järjestö on tappanut ainakin 36 000 ihmistä. (Lähde: AFP)

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut