Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Airbnb-asuntoja ilmaantuu nyt pitkäaikaisvuokralle – pohjoisen majoittajat välttivät juuri ja juuri katastrofin

Vuokra-asuntoilmoituksissa näkyy tällä hetkellä harvinaisen paljon heti vapaita kalustettuja asuntoja, joissa liinavaatteetkin saattavat kuulua vuokran hintaan ja kuvat on kauniisti stailattu. Yleensä näissä asunnoissa asukkaat vaihtuvat tiuhaan, mutta koronaepidemian aiheuttamien rajoitusten myötä Airbnb-asuntojen ovet ovat lakanneet käymästä.

Vielä maaliskuun alussa Anu Kinnusen Airbnb-kalenteri Helsingin Kampissa oli kesään asti lähes täysi. Maaliskuun 11. päivästä lähtien peruutuksia alkoi sadella kiihtyvällä tahdilla. Airbnb muutti maaliskuussa perumiskäytäntöjään, ja vieraat saavat nyt perua aiemmin tehdyt varaukset ilman kuluja toukokuun loppuun asti.

– Kaikki varaukset on nyt peruttu kesäkuun loppuun asti, Kinnunen kertoo.

Hän on asunut asunnossa välillä itse ja vuokrannut sitä ollessaan ulkomailla tutkijavaihdossa. Nyt toiveissa olisi löytää esimerkiksi kesätöihin tuleva vuokralainen muutamaksi kuukaudeksi. Kinnusen elanto ei onneksi ole vuokratulojen varassa.

– Kyllähän tulojen menetys harmittaa, mutta ehkä tämä ei ole niitä todellisia ongelmia tällä hetkellä, Kinnunen toteaa.

Osa siirtynyt jo pitkäaikaisvuokralle

Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes uskoo ainakin osan lyhytaikaisista vuokra-asunnoista siirtyneen nyt pitkäaikaisvuokraukseen.

– Olemassaolevat varaukset on aika lailla peruttu. Onhan se merkittävä taloudellinen vaikutus, jos asunto on jatkuvasti lyhytaikaisvuokralla, Hughes toteaa.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita on huomannut samojen asuntojen viipyvän vuokra-asuntoja tarjoavilla sivustoilla hieman pidempään, mutta vuokranalennuksia ei ainakaan vielä ole näkynyt.

– Varmasti tulee siirtymää lyhytaikaisista pitkäaikaisiin vuokrasuhteisiin. Viitteitä siitä jo on, mutta emme näe vielä markkinamuutosta, Viita arvioi.

Kiinteistömaailman pääkaupunkiseudulla toimiva vuokravälitysyrittäjä Sari Halkosalmi kertoo, että välitykseen on tähän mennessä tullut joitain vuokra-asuntoja, jotka aiemmin ovat olleet lyhytaikaisvuokralla.

– Oletan, että lyhytaikaiset vuokranantajat yrittävät katsoa sinne toukokuun puoleenväliin, jatkuuko poikkeustila. Jos matkustaminen vähenee pidemmäksi aikaa, asuntoja alkaa varmaankin siirtyä pitkäaikaisvuokraukseen, Halkosalmi arvioi.

Pohjoisessa vältettiin niukasti katastrofi

Lyhytaikaisvuokrauksen tilastoja ylläpitävän AirDNA:n mukaan lyhytaikaisten vuokra-asuntojen tarjonta on toistaiseksi pysynyt Suomessa noin 16 000:ssa. Luvusta ei kuitenkaan voi päätellä, kuinka suuri osa etsii samalla myös pitkäaikaisia vuokralaisia. Uusien varausten teko on hidastunut ja varausaste selvästi matalampi kuin viime vuonna tähän aikaan.

Suomen vilkkaimpia Airbnb-kaupunkeja ovat Helsinki ja Rovaniemi. Etelä-Suomessa parasta Airbnb-sesonkia on kesä, pohjoisessa taas talvi.

– Pohjoisessa asunnot tyhjenivät nyt ennen aikojaan. Asunnot eivät välttämättä ole ympäri vuoden muutenkaan matkailukäytössä, mutta uskoisin, että siellä on pyritty laittamaan asuntoja tavallista aiemmin pitkäaikaisvuokralle, Sanna Hughes arvelee.

Ivalolainen Ilkka Kurikka pyörittää yrityksensä kautta majoitustoimintaa kahdessa omakotitalossa ensisijaisesti Airbnb:n kautta. Kalenterissa on nyt tyhjää syksyyn asti, kun yleensä varaukset alkavat vilkastua jo heinäkuussa. Koronavirus olisi kuitenkin voinut iskeä elinkeinon kannalta vielä paljon pahempaan aikaan.

– Jos epidemia olisi tullut vaikka vuodenvaihteessa, se olisi ollut matkailun kannalta valtava katastrofi. Nyt sesonki oli jo loppumassa, kun peruutuksia alkoi tulla. Hitaan laskun sijaan tuli äkkipysähdys, Kurikka kuvailee.

Joitain Airbnb-kohteita Ivalon seudulla on Kurikan mukaan jo tullut pitkäaikaisvuokralle. Itse hän vielä harkitsee asiaa, sillä ei voi tietää, koska matkailu elpyy.

– Nyt voisin ottaa vuokralaisen vaikka syksyyn asti. Totta kai jos syksyllä näyttää siltä, että talvimatkailua ei tule, on pakko keksiä jotain, sanoo Kurikka.

Poikkeustilan kesto ratkaisee

Lyhytaikaisten vuokra-asuntojen osuus vuokramarkkinoista on Suomessa vielä suhteellisen pieni. Toistaiseksi on vaikea arvioida, kuinka paljon niiden siirtyminen pitkäaikaismarkkinoille vaikuttaa hintatasoon. Oleellinen kysymys on tietenkin se, kuinka pitkään poikkeustila ja rajoitukset jatkuvat.

– Mitä enemmän tarjontaa tulee, kyllähän se painetta lyö siihen, että vuokrat lähtisivät laskuun. Toisaalta on vaikea ennustaa vuokranantajien käytöstä, vuokraavatko he asunnot tyhjinä vai myyvätkö pois, Kiinteistömaailman Sari Halkosalmi pohtii.

Suomen Vuokranantajien Sanna Hughesin mukaan Rovaniemellä Airbnb-asuntoja on suhteessa paljon enemmän kuin muualla Suomessa.

– Siellä varmaankin nähdään syksyllä kun opiskelijat tulevat, onko asuntoja siirtynyt enemmän pitkäaikaiseen vuokraukseen, Hughes arvelee.

Anne Viita Vuokralaiset ry:stä toivoo, että hyvillä paikoilla sijaitsevia Airbnb-asuntoja esimerkiksi Helsingissä ilmestyisi nyt myös pitkäaikaisille markkinoille.

– Niitä kaivattaisiin myös vakinaisempaan asumiseen, Viita toteaa.