Paniikki öljymarkkinoilla jatkui tiistaina maanantain historiallisen romahduksen jälkeen. Pohjanmeren Brent-viitelaadun kesäkuun toimitusten hinta painui tiistaina alle 20 dollariin tynnyriltä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2001.
Öljymarkkinoilla koettiin maanantaina järkytys, kun Yhdysvaltain viitelaadun West Texas Intermediaten toukokuun toimitusten hinta päätyi lähes 38 dollaria miinukselle. WTI:n hinta ei ole koskaan aiemmin ollut negatiivinen.
St1 :lle, ABC :lle ja Shellille öljytuotteita toimittavan North European Oil Traden ( NEOT ) toimitusjohtajan Petri Appelin mukaan perussyy hintojen laskuun on kysynnän ja tarjonnan epäsuhta.
– Kysyntä on laskenut niin paljon tuotantoon nähden, että hinta tulee väkisinkin alas, hän arvioi.
Kysyntä on vähentynyt maailmanlaajuisesti noin 30 prosenttia. Koronakriisi on supistanut tuotantoa ja rajoittanut liikkumista. Öljyntuottajamaiden järjestön Opecin ja Venäjän sopimus vajaan 10 miljoonan tynnyrin päivätuotannon leikkaamisesta ei kata alkuunkaan kysynnän laskua.
Appel kertoo, että erityisesti lentopolttoaineiden mutta myös henkilöautoissa käytettävän bensiinin myynti on pudonnut jopa 70–80 prosenttia eräissä maissa työmatka- ja vapaa-ajan liikkumisen leikkauduttua. Tavaraa kulkee kuitenkin edelleen, minkä vuoksi dieselin kysyntä ei ole supistunut niin paljoa.
– Iso osa tuotannosta menee varastoihin, Appel sanoo.
Öljyntuottajien kannattaa hänen mukaansa varastoida nyt öljyä, koska siitä saa tulevaisuudessa paremman hinnan. Varastot täyttyvät kuitenkin nopeasti, ja Yhdysvalloissa ne alkavat olla piripinnassa. Euroopassakin varastotasot ovat nousseet jyrkästi maaliskuun puolivälistä lähtien.
– Kun varastotila loppuu, se leikkaa pakostakin tuotantoa.
Varastointi maksaa enemmän kuin itse öljy
WTI:n toukokuun futuurien romahdusta selitetään sillä, että markkinaosapuolet pyrkivät eroon öljystä hinnalla millä hyvänsä varastotilan puutteen ja varastoinnin hinnan nousun vuoksi.
Markkinalähteiden mukaan varastoinnin odotetaan maksavan toukokuussa enemmän kuin itse öljyn arvo on.
Futuurikaupassa öljyä toimitetaan ostajalle tietyn ajan kuluttua nyt määritellyllä hinnalla. Tällä hetkellä kauppaa käydään enimmäkseen kesäkuun futuureilla.
WTI:n toukokuun toimitusten hinta oli tiistai-iltana kohonnut noin neljä dollaria plussalle, mutta kesäkuun toimitusten hinta oli vajonnut päivän mittaan yli 40 prosenttia alle 12 dollariin.
Brent-laadun hinta oli tiistai-iltana noin 19 dollaria tynnyriltä.
Appelin mukaan öljyn futuurikaupassa hinta voi heilahtaa kovasti varsinkin silloin, kun sopimusten takarajan umpeutuminen lähestyy. Silloin markkinaosapuolet voivat joutua pakkomyynteihin tai pakko-ostoihin. Toukokuun toimitusten viimeinen kauppapäivä oli tiistaina.
Presidentti Donald Trump reagoi tiistaina Yhdysvaltojen öljyteollisuuden ahdinkoon. Trump ilmoitti Twitterissä ohjeistaneensa ministereitä laatimaan suunnitelman, jolla tuodaan rahoitusta öljy-yhtiöille.
Useat amerikkalaiset öljy-yhtiöt ovat helisemässä ja vaarassa mennä nurin erittäin matalien öljynhintojen seurauksena.
Pörssit laskussa öljyn vanavedessä
Pörssipäivä kulki tiistaina Euroopassa pakkasen puolella.
Helsingin pörssi sulkeutui yli kolmen prosentin laskuun. Pörssin isoista yrityksistä alamäkeä johti konepajayhtiö Wärtsilä , joka kertoi merkittävästi heikentyneestä alkuvuoden tuloksesta. Yhtiön osake sukelsi tiistaina yhdeksän prosenttia.
Lontoon, Pariisin ja Frankfurtin pörsseissä keskeiset osakeindeksit laskivat 3–4 prosenttia.