Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Korona tappanut Euroopassa jo yli 110 000 ihmistä – Ruotsissa kuolleita jo lähes 2 000, Italiassa yli 25 000

On mahdollista, että Ruotsissa kuolemia aiheuttavat myös muut sairaudet, joiden takia ei hakeuduta ajoissa hoitoon koronaepidemian ruuhkauttamiin sairaaloihin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Koronaan on kuollut Euroopassa jo yli 110 000 ihmistä. Tuoreet luvut selviävät uutistoimisto AFP:n keskiviikkoaamuna tekemistä laskelmista.

Uutistoimiston mukaan Eurooppa on koronan pahiten kurittama manner koko maailmassa. Varmistettuja tartuntoja Euroopassa on yhteensä yli 1,2 miljoonaa.

Maailmanlaajuisesti korona on tappanut yli 180 000 ihmistä.

Italiassa koronaan on kuollut 24 648, Espanjassa 21 717, Ranskassa 20 796 ja Britanniassa 17 337 ihmistä. Yksittäisistä maista suurin koronakuolemien määrä on Yhdysvalloissa, missä koronaan on kuollut yli 45 000 ihmistä.

Ruotsissa koronaan kuolleita jo lähes 2000

Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut jo 1 937 ihmistä, kertovat kansanterveysviranomaiset. Lisäystä eilisistä luvuista kertyi jälleen runsaasti eli 172 tapausta.

Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan kaikki kuolemat eivät ole kuitenkaan tapahtuneet viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vaan niitä on rekisteröity jälkikäteen useiden päivien ajalta. Raportointia on hänen mukaansa myös tehostettu vertaamalla kaikkien koronatartuntojen määrää kuolemantapauksiin.

Ruotsissa on nyt rekisteröity 192 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava suhdeluku on Worldometer -sivuston mukaan 27.

Tartuntatapauksia on Ruotsissa kirjattu nyt yhteensä 16 000. Miljoonaa asukasta kohden määrä on lähes 1 600 eli osapuilleen kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

– Käyrä on näyttänyt hyvin tasaiselta oikeastaan jo huhtikuun alusta saakka, mikä on oikein hyvä uutinen, vaikka Tukholmassa on edelleen painetta, Tegnell sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tartuntamäärät eivät hänen mukaansa enää kasva niinkään Tukholmassa kuin muualla maassa.

Tehohoidossa Ruotsissa on tällä hetkellä 536 covid-19-potilasta, kun tehohoitopaikkojen määrä koko maassa on reilut 1 100. Paine jakautuu kuitenkin epätasaisesti ja joillain pienillä alueilla suhteessa huomattavasti suuremmalla osalla tehohoidon potilaista on koronavirustartunta.

DN: Kokonaiskuolleisuus noussut selvästi Ruotsissa

Ruotsissa tilastoitu kokonaiskuolleisuus on noussut selvästi koronaepidemian keskellä, kertoo Dagens Nyheter . Esimerkiksi Tukholman alueella kuolleisuuskäyrä osoittaa jyrkästi ylöspäin normaaliin keskivertotilanteeseen verrattuna.

Ruotsin tilastokeskuksen SCB:n mukaan maalis-huhtikuun vaihteessa olleen viikon aikana Tukholman läänissä kuoli 479 ihmistä, mutta pari viikkoa myöhemmin jo 727. Pelkästään Tukholman kunnan alueella nousu on ollut vieläkin jyrkempää.

– Maalis-, huhti- ja toukokuussa kuolleiden määrä yleensä kesän lähestyessä laskee. Nyt se on yhtäkkiä ampaissut korkeuksiin. On aika ilmeistä, että covid-19-tauti vaikuttaa kuolemantapauksiin, sanoo Tomas Johansson tilastokeskuksesta.

– En voi väittää havaitsevani mitään tasoittumista. Pikemminkin on niin, että kuolemantapaukset alkavat lisääntyä nyt myös muilla alueilla, väestötilastotieteilijä Johansson sanoo.

Kuolleisuus on jo lisääntynyt myös koko valtakunnan mittakaavassa. Johanssonin mukaan huhtikuussa Ruotsissa kuolee keskimäärin noin 250 ihmistä päivässä, mutta tämän vuoden huhtikuussa luku on ollut jo useina päivinä yli 350.

– 21. maaliskuuta lähtien kuolemantapauksia on ollut tänä keväänä koko ajan enemmän kuin edeltävien viiden vuoden aikana keskimäärin, Johansson sanoo.

Johanssonin mukaan on hyvin mahdollista, että kuolemia aiheuttavat myös muut sairaudet, joiden takia ei hakeuduta ajoissa hoitoon koronaepidemian ruuhkauttamiin sairaaloihin.

Ranskassa lähes 550 uutta koronakuolemaa

Ranskassa on vuorokauden aikana raportoitu 544 uutta koronakuolemaa, kertovat terveysviranomaiset. Yhteensä koronaviruksen seurauksena on kuollut 21 340 ihmistä.

Väkilukuun suhteutettuna maassa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 319 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli keskiviikkona 27.

Venäjän koronakuolemat yli 500:n

Venäjällä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin varmuudella kuolleiden määrä on noussut 513:een, kertoo uutistoimisto Tass . Uusia tapauksia kertyi vuorokaudessa 57 kappaletta.

Vahvistettujen tautitapausten määrä lisääntyi eilisestä reilulla 5 000:lla ja on nyt yhteensä 58 000. Tartuntatapauksista yli 40 prosenttia on havaittu oireettomilla viruksen kantajilla.

Suhteessa väestömäärään Venäjän viralliset koronaluvut ovat vielä hyvin alhaisia esimerkiksi Suomeen verrattuna. Worldometer -sivuston mukaan miljoonaa asukasta kohden Venäjällä on kirjattu vain neljä covid-19-kuolemantapausta, Suomessa 25.

Italiassa yli 25 000 koronakuolemaa

Italiassa on kuollut jo yli 25 000 ihmistä uuden koronaviruksen seurauksena. Italiassa on kuollut koronaan toiseksi eniten ihmisiä maailmassa Yhdysvaltojen jälkeen.

Tänään viranomaiset kertoivat 437 uudesta koronakuolemasta. Italiassa on väkilukuun suhteutettuna kuollut 415 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli tänään 27.

Espanjassa koronakuolemien määrä nousi jo toista päivää peräjälkeen

Korona on tappanut Espanjassa vuorokauden aikana yhteensä 435 ihmistä. Koronakuolemien määrässä oli nähtävissä jo toista päivää peräjälkeen pientä nousua.

Yhteensä maassa on keskiviikkoon mennessä kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 21 717 ihmistä, mikä on kolmanneksi eniten koko maailmassa.

Väkilukuun suhteutettuna maassa on koronan vuoksi kuollut maailman koronatartuntoja seuraavan Worldometer-sivuston mukaan 464 ihmistä miljoonaa asukasta kohden.

Terveysministeriön mukaan Espanjassa on varmistettu yli 208 000 tartuntaa.

Koronarokotteen testit ihmisillä alkavat myös Saksassa

Saksassa aloitetaan piakkoin koronavirusta vastaan kehitetyn rokotteen ensimmäiset kliiniset testit ihmisille, kertoo Paul Erlich -instituutti. Niin kutsuttua rna-rokotetta on kehittänyt saksalainen yritys Biontech yhdessä amerikkalaisen lääkejätti Pfizerin kanssa.

Instituutin mukaan kyseessä on vasta neljäs rokote maailmanlaajuisesti, joka on edennyt ihmistestaukseen. Rokotetta annetaan ensi vaiheessa parille sadalle vapaaehtoiselle terveelle aikuiselle, myöhemmin myös riskiryhmien edustajille.

Britannian hallitus kertoi jo eilen , että Oxfordin yliopistossa aloitetaan huomenna sikäläisen rokotteen testaaminen vapaaehtoisilla koehenkilöillä.

Sveitsissä toimitetaan kauppoihin miljoona hengityssuojainta päivässä

Sveitsin viranomaiset kertoivat keskiviikkona aikovansa toimittaa päivittäin maan kauppoihin miljoona hengityssuojainta, vaikka niiden käyttöä ei ollakaan määräämässä pakolliseksi.

Armeija toimittaa maskeja kauppoihin seuraavan kahden viikon ajan.

Terveysministeri Alain Berset korosti tiedotustilaisuudessa, etteivät viranomaiset suosittele maskin käyttöä arkipäiväisissä tilanteissa, koska "sosiaalisen etäisyyden pitäminen ja käsien pesu ovat tehokkaimmat suojautumistoimet".

Sveitsi alkaa varovaisesti höllentää koronaviruspandemian vuoksi määrättyjä rajoituksia maanantaina. Ovensa tuolloin avaavilla yrityksillä tulee kuitenkin olla suunnitelma työntekijöidensä ja asiakkaidensa suojelemiseksi, ja siihen voi liittyä hengityssuojaimen käyttö.

Sveitsissä on tilastoitu yli 28 000 koronatartuntaa. Viruksen seurauksena on kuollut yhteensä vajaat 1 500 ihmistä. Väkilukuun suhteutettuna kuolleita on 171 miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli keskiviikkona 27.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut