Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakriisi tuo mukanaan 10 prosentin korkokaton kuluttajaluottoihin

Hallitus esittää kuluttajansuojalakiin muutosta, jolla kuluttajaluotoille asetettaisiin väliaikainen 10 prosentin korkokatto covid-19-epidemiaan liittyvän poikkeustilan vuoksi.

Samalla kuluttajaluottojen suoramarkkinointi ja luotonvälittäjien palvelujen suoramarkkinointi kiellettäisiin väliaikaisesti.

Lakimuutoksella halutaan varmistaa, että kuluttajilta poikkeustilanteessa perittävät luottojen korot pysyvät maltillisina tilanteessa, jossa monien ihmisten taloustilanne on heikentynyt ja monet joutuvat ottamaan lainaa. Samalla halutaan estää aggressiivinen lainamarkkinointi talousvaikeuksiin joutuville kuluttajille.

– Haluamme tuoda helpotusta talousvaikeuksiin joutuneille kuluttajille. Rajoittamalla lainojen korkoja voimme paremmin turvata kuluttajien aseman luottomarkkinoilla ja antaa yhä useammalle mahdollisuuden päästä näiden haastavien aikojen yli, perusteli oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) tiedotteessa.

Muutos on tarkoitus saada voimaan vappuna, ja sen on määrä pysyvä voimassa vuoden loppuun asti. Ennen lain voimaantuloa tehtyihin luottosopimuksiin tilapäistä korkokattoa sovelletaan heinäkuun alusta lähtien.

Finanssiala tyytyväinen

Korkokatto ei koske hyödykesidonnaisia luottoja, kuten yleisluottokorttiluottoja, autojen osamaksukauppaa eikä verkkokaupan erämaksumahdollisuutta.

Finanssiala otti valmisteluvaiheessa kantaa esitykseen ja esitti, että luottokorttiluotot jätetään sääntelyn ulkopuolelle. Johtaja Lea Mäntyniemi sanoi STT:lle, että esitys olisi ollut vaikea toteuttaa ja olisi aiheuttanut monille rahapulaan joutuneelle asiakkaalle vaikeita tilanteita.

– Luottokortit antavat tässä tilanteessa asiakkaille joustoa, kun esimerkiksi työttömyyskassat eivät pysty maksamaan siinä tahdissa kun ihmisillä rahantarvetta on.

Sääntelyn vaatimien muutosten tekeminen luotonantajien tietojärjestelmiin ei Finanssialan mukaan olisi onnistunut.

Luottokorttiluottojen todellisissa vuosikoroissa on vaihtelua, mutta monet niistä nousevat yli 20 prosentin.